Blog
Plan een afspraak
Zorg

Testen van applicaties in de zorg.

De zorgbranche wordt steeds afhankelijker van IT-systemen. Dit zorgt voor toenemende wetgeving en regulering. Testen van zorg-applicaties wordt steeds belangrijker. Maar hoe organiseer je een goed testproces?

Plan een adviesgesprek
Ontdek hoe je jouw testproces kan verbeteren.
Download de whitepaper
Testen van zorgapplicaties. Zo doe je dat!
A doctor behind a laptop

Testen wordt steeds belangrijker

Het verlenen van zorg zonder IT-systemen is tegenwoordig ondenkbaar. Tegelijk brengt onze afhankelijkheid van IT-systemen zoals het ZIS, EPD of ECD steeds meer risico's met zich mee. Hoe waterdicht zijn zorg-applicaties en hoe groot is de kans op fouten? Een goed testproces wordt steeds belangrijker om risico's en de kans op verstoringen te verkleinen. Daarnaast is de aantoonbaarheid van een goede uitvoering van het testproces minsten zo belangrijk. Denk aan audits, accountantscontroles en certificeringen.

Privacy en beveiliging zorgsystemen

Beveiliging en privacy zijn onderwerpen die steeds belangrijker worden. De zorgbranche is onderhevig aan strikte wet- en regelgeving met betrekking tot gegevensbescherming, patiëntenrechten en medische ethiek. IT-afdelingen moeten zich inspannen om te voldoen aan deze voorschriften en te zorgen voor naleving.

Dit lijkt een open deur maar helaas gebeurt het nog steeds dat gezondheidsgegevens op straat komen te liggen. Dit kunnen menselijke fouten zijn, datalekken in systemen of kwaadwillende hackers. IT-afdelingen binnen zorgorganisaties moeten voortdurend werken aan het versterken van de beveiliging van systemen, netwerken en apparaten om gegevenslekken en -diefstal te voorkomen.

Een goed testproces stelt je in staat om de zwakke plekken van zorg-applicaties en koppelingen te identificeren. Met de juiste testtooling leg je bevindingen vast en bouw je aan een audit trail. Denk hierbij aan de ISO- en NEN-certificeringen waar je als zorgorganisatie aan moet voldoen.

Plan een adviesgesprek

Goede interoperabiliteit voor uitwisseling gegevens

Een goede interoperabiliteit tussen zorgsystemen van verschillende zorgorganisaties wordt steeds belangrijker de komende jaren. In de zorgsector werken verschillende systemen zoals het ZIS, EPD, ECD en andere applicaties vaak niet goed samen. Het delen van gegevens tussen ziekenhuizen, klinieken en andere zorginstellingen kan daardoor bemoeilijkt worden. IT-afdelingen moeten zich de komende jaren richten op het bevorderen van interoperabiliteit en het creëren van gestandaardiseerde uitwisselingsprotocollen.

Een goed voorbeeld hiervan is de situatie op de Belgische zorgmarkt. Vrijwel onaangekondigd heeft de Belgische overheid zorgorganisaties opgelegd om van de HL7-standaard over te stappen naar de FHIR-standaard. De nieuwe FHIR-standaard is belangrijk voor de verbetering van gegevensuitwisseling tussen zorgorganisaties in België.

De overgang naar een dergelijke standaard heeft nogal een grote impact op de IT-afdelingen van zorgorganisaties. Het brengt risico's met zich mee en een toegenomen kans op fouten. Een degelijk testproces gaat hierbij de sleutel zijn tot een succesvolle transitie.

Toenemende connectiviteit en mobiliteit in de zorg

Naar verwachting gaat de vraag naar connectiviteit en mobiliteit toenemen. Zorgverleners hebben toegang nodig tot patiëntgegevens vanaf verschillende locaties en apparaten. IT-afdelingen moeten zorgen voor veilige mobiele toegang zodat zorgverleners soepel kunnen werken, zonder de privacy en beveiliging in gevaar te brengen. 

Daarnaast maakt de zorgbranche gebruik van een breed scala aan technologieën, zoals telemedicine, wearables en Internet of Things (IoT)-apparaten. IT-afdelingen moeten deze technologieën naadloos integreren in de bestaande systemen en ervoor zorgen dat ze voldoen aan de regelgeving en normen.

Het spreekt voor zich dat ook hiervoor geldt dat goed testen uiterst belangrijk is. Het netwerk breidt zich uit en de kans op fouten en risico's neemt toe. Daarnaast zullen ook gebruikers een risico vormen als het gaat om bescherming van persoonsgegevens. Hoe ga je dat testen?

Plan een adviesgesprek

Hoe kan ik als zorgbedrijf aantonen dat er goed is getest?

Bij nieuwe releases van bedrijfsapplicaties zal het management en de directie verwachten dat er goed wordt getest en dat dit kan worden aangetoond. Ook bij externe audits op het change proces moet worden aangetoond dat er goed is getest. Vaak moet dan zelfs inzichtelijk zijn wie wat heeft goedgekeurd en vrijgegeven voor productie.

Wanneer je gebruik maakt van Testersuite kost het geen tijd om de gewenste rapportages aan te leveren en aan te tonen dat er goed is getest. De testvoortgang en testdekking wordt namelijk automatisch per applicatieonderdeel en/of requirement vastgelegd.

Wil je graag alle stakeholders van de juiste informatie voorzien zonder dat het jou tijd kost? Dan is een degelijke testtool onontbeerlijk.

Ik wil vrijblijvend een demo plannen
five golden stars
"Een duidelijke en eenvoudige manier om over te brengen wat testen is"

"Een duidelijke en eenvoudige manier om over te brengen wat testen is. De basis vanTestersuite is duidelijk, daardoor kan ik het als theoreticus ook goed uitleggen aan anderen. Je kunt in Testersuite heel makkelijk aantonen wat er getest is en wat er uitkomt. Een auditeur wordt daar ook blij van. Je kan zo makkelijk laten zien hoe je dat doet." Lees meer...

René Terbijhe
Waterschap Zuiderzeeland
five golden stars
"Door het gebruik van Testersuite is het herleidbaar in welke teststap iets fout gaat."

"Door het gebruik van Testersuite is het herleidbaar in welke teststap iets fout gaat. Hierdoor krijg je inzicht en grip op je testproces. Als ik voorheen vroeg of ze het getest hadden dan was het antwoord: ja. Maar als ik dan vroeg wat ze precies getest hadden en hoe, dan wist men het niet meer. Nu ligt alles vast in de stappen en kan ik het monitoren." Lees meer...

Bas Geukes
Groene Hart Ziekenhuis
five golden stars
"Testersuite is een tool die je makkelijk, intuïtief en no nonsens kan inzetten."

"Testersuite is een tool die je makkelijk, intuïtief en no nonsens kan inzetten. Daarnaast helpen jullie ons altijd met tips en tricks of een extra demo als we daar om vragen. Het contact met het Testersuite Team is makkelijk en vlot." Lees meer...


Tom Van Den Broeck
Rode Kruis Vlaanderen
five golden stars
"In Testersuite is alles centraal geregistreerd. Nu hoeven we niet meer over tal van verschillende systemen heen alles bij elkaar te zoeken."

"Dankzij Testersuite is de bevindingen-registratie en verslaglegging beter gewaarborgd, eenvoudiger en overzichtelijker. Voorheen werkten we met tickets die van het ene naar het andere systeem moesten. In Testersuite is alles centraal geregistreerd. Nu hoeven we niet meer over tal van verschillende systemen heen alles bij elkaar te zoeken. Dat spaart enorm veel tijd." Lees meer...

Thomas Jansen
ETZ
five golden stars
"De laagdrempeligheid en gebruiksgemak van Testersuite is de manier om niet-IT-ers mee te nemen in het testproces."

"We hadden voor Testersuite een andere testtool. Die andere tool was tien jaar geleden geïntroduceerd bij de implementatie van het EPD. Het was hier vooral een IT-tool en werd niet door de rest van de organisatie gebruikt. Het kreeg weinig draagvlak in de rest van de organisatie. De laagdrempeligheid en gebruiksgemak van Testersuite is de manier om niet-IT-ers mee te nemen in het testproces. De eerste signalen zijn daarvan al merkbaar." Lees meer..

Henk Egberink
Maastricht UMC+
five golden stars
"Door het gebruik van Testersuite maken wij de kwaliteit van het testen inzichtelijk en kunnen wij gemakkelijk sturen op de voortgang."

"Testersuite is een belangrijke tool voor ons. Het helpt ons om testen voor te bereiden en uit te voeren. Daarnaast lost de tool het probleem van vindbaarheid van testinformatie op. Testersuite is onze bron van testmanagement-informatie en testinformatie. Testersuite maakt de kwaliteit van het testen inzichtelijk en zo kunnen wij gemakkelijk sturen op de voortgang." Lees meer...

Peter Smit
RadboudUMC
five golden stars
"Testersuite geeft ons vooral inzicht in datgene wat we willen weten tijdens- en bij afronding van een traject."

"Testersuite geeft ons vooral inzicht in datgene wat we willen weten tijdens- en bij afronding van een traject; de voortgang van de testuitvoering, de status van de uitgevoerde testen en de geconstateerde bevindingen." Lees meer...


Nathalie van der Ven
Jeroen Bosch Ziekenhuis
Diagram

Krachtige functionaliteiten

Start testtrajecten en importeer testproducten, requirements of release notes
Ontwerp nieuwe testcases, haal testcases op uit de regressie testset of importeer bestaande Excel testcases
Plan de testuitvoering, wijs testers toe en informeer de testers automatisch met behulp van de workflow functie
Registreer bevindingen, coördineer centraal de afhandeling en stroomlijn de samenwerking met behulp van automatische workflows
Rapporteer over de testvoortgang, de testresultaten en informeer eenvoudig stakeholders
Wil jij ook jouw testproces verbeteren?

Tips om aan de slag te gaan

Wil jij ook beter en slimmer testen?

Ontdek onze gebruiksvriendelijke cloud producten
Testersuite maakt gebruik van cookies. Geef aan welke cookies je accepteert. Bekijk onze Privacyverklaring voor meer informatie.