Blog
Plan een afspraak

Digitale veiligheid ziekenhuizen moet beter getest worden

February 14, 2020

De digitale veiligheid ziekenhuizen moet beter getest worden. Dit is een aanbeveling die naar voren kwam tijdens een recent NPO Radio 1 interview met Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Dijsselbloem heeft onderzoek gedaan naar de digitale veiligheid van ziekenhuizen. Een van de conclusies is dat praktisch alle processen in het ziekenhuis inmiddels zijn gedigitaliseerd. Deze afhankelijkheid van ICT kan leiden tot onveilige situaties voor de patiënt.

Jeroen Dijsselbloem
Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid

Inzicht in complexiteit

In het interview geeft Dijsselbloem aan dat inzicht in de complexiteit van digitale systemen beter moet. Hoe hangen systemen aan elkaar en wat gebeurt er als systemen uitvallen? Vaak weet men fragmentarisch hoe delen van het systeem aan elkaar hangen. Maar een volledig inzicht ontbreekt vaak. Dit gaat ten koste van je digitale veiligheid.

Ook wijst Dijsselbloem op het op orde brengen van de redundantie. En belangrijker nog, wordt dit goed getest? Hierbij gaat het niet om het in beeld brengen, plannen en ontwikkelen maar vooral ook om het testen. Soms blijkt dat er wel vervangende systemen zijn maar ook die willen wel eens niet werken. Dit als gevolg van hetzelfde soft- of hardwareprobleem. Door grondig te testen was dit aan het licht gekomen. Wanneer je niet weet als een systeem uitvalt of de terugval op alternatieve systemen wel werkt, dan heb je een probleem. Juist vanwege deze kwetsbaarheid moet je gecontroleerd testen en oefenenen.

Digitale veiligheid

De bevindingen van Dijsselbloem wijzen dus vooral op het vergroten van de digitale veiligheid door het optimaliseren van het testproces. Gelukkig zien wij dat een aantal ziekenhuizen dit goed op orde hebben. In deze blog lees je bijvoorbeeld hoe het Radboud UMC door middel van Testersuite de volwassenheid van het testproces vergroot heeft. Daarnaast hebben we eerder al geschreven over testproces optimalisatie bij ziekenhuizen.

Toch blijft er nog veel werk te verzetten voor diverse ziekenhuizen als het gaat om testproces verbetering. Het vergroten van de digitale veiligheid is niet een eenvoudige taak. Belangrijk is dat er overzicht komt van alle risico's, kansen op fouten en de weging daarvan. En nog belangrijker, dat alles goed getest is. Omdat het hierbij gaat om duizenden of soms tienduizenden bedrijfsprocessen is goede testtooling onontbeerlijk. Een tool als Testersuite kan daar prima bij helpen.

Ervaar het zelf met Testersuite FREE

Het beginnen met een testmanagement tool kan zeer eenvoudig. Zonder kosten en gedoe en binnen twee minuten. Testersuite FREE ondersteunt het hele testproces van het maken en uitvoeren van testcases tot het registreren van testbevindingen. Met maximaal vijf gebruikers kun je in de praktijk aantonen wat de toegevoegde waarde is van een goede testtool. Vervolgens is het een stuk eenvoudiger het management te overtuigen. Van daaruit kun je Testersuite PRO of PREMIUM aanschaffen om met meer collega’s aan de slag te gaan.

Klik op onderstaande button en maak binnen twee minuten een Testersuite FREE omgeving aan. Zonder onze tussenkomt en zonder creditcard. Probeer het gerust, no strings attached.

Luister hier naar het interview met Jeroen Dijsselbloem.

Wil jij ook beter en slimmer testen?

Ontdek onze gebruiksvriendelijke cloud producten
Testersuite maakt gebruik van cookies. Geef aan welke cookies je accepteert. Bekijk onze Privacyverklaring voor meer informatie.