Blog
Plan een afspraak

Let's talk about test... Bas Geukes

July 27, 2021
Bas Geukes, Informatie Manager bij het Groene Hart Ziekenhuis (GHZ)
Bas Geukes, Informatie Manager

In deze blogreeks spreken wij met testprofessionals uit diverse branches. Bij Testersuite horen wij graag de diverse visies op het gebied van testen en wat een testprofessional bezighoudt. Maak in deze editie van Let’s Talk About Test kennis met Bas Geukes, Informatie Manager bij het Groene Hart Ziekenhuis (GHZ).

“Het is erg belangrijk dat je vanuit je proces test en niet vanuit de software!”

Even een heads up: Wie is Bas?

Ik ben Bas (37) en woon in Gouda samen met mijn vrouw Eva, dochter Vera (7) en zoon Sven (4). Gouda is de plaats waar ik geboren en getogen ben. Tijdens mijn studie heb ik in andere steden gewoond maar uiteindelijk ben ik toch weer naar Gouda teruggekeerd.

Wilde je op de lagere school al testmanager worden?

Hahaha, nee zeker niet. Ik had geen idee wat ik wilde worden. Je krijgt natuurlijk altijd wel wat mee van je ouders. Zo deed mijn vader wat met ICT. Hij werkte voor een logistiek bedrijf waar Apple gebruik van maakte voor de Europese markt. Zo konden we wel eens wat overnemen. Dus hadden we thuis een Mac staan. Dat vond ik geweldig. Dit was rond 1990 toen ik 6 jaar was.

Het grappige is dat in die tijd sommige kinderen niet bij mij mochten spelen omdat we een computer hadden. Dat werd door sommige ouders als enge machines gezien. Terwijl we in 1990 toch al best ver waren met computers.

Hoe ben je in het testvak terecht gekomen?

Ik ben projectleider en informatieadviseur in het GHZ. We zitten midden in de vernieuwing van ons applicatielandschap. Het EPD-systeem is vervangen door de software van Nexus. Dit betekent dat er veel getest moest worden. Ik heb aangegeven dat ik het testproces graag wilde neerzetten binnen dit programma. Zo deed ik bijvoorbeeld het project PDMS-workspace voor de IC en staat nu de Workspace OK op de planning.

Wat houdt dat in?

Het gaat erom dat je vanuit het zorgproces ervoor zorgt dat men de nieuwe software kan gaan inrichten. Dat betekent dat je vooraf gaat testen om te zorgen dat de software veilig is.

Ik heb wat ervaring met testen opgedaan als ICT-manager bij een andere organisatie. Daar beheerde en verving ik zelf applicaties. Dan moet je zelf ook testen. Maar dat ging toen minder professioneel dan hoe we het nu doen bij het GHZ.

Bij het GHZ hebben we een volwassen testproces neergezet en geborgd met een applicatie die daarvoor bedoeld is. Zo ben ik het testen ingerold. Ik vind het erg leuk dat ik dit erbij doe en het testen van het applicatielandschap heb opgezet en begeleid.

Waar sta je nu met het testproces?

Na de vormgeving en realisatie van het testproces staat er nu een mooie basis in Testersuite. Dat geeft ons de mogelijkheid ook andere applicaties en koppelingen te gaan testen. We weten hoe we moeten werken in en met Testersuite. Dat heeft er mede voor gezorgd dat we voor op het schema liggen.

Is er nog veel werk te verrichten?

Met ons vorige EPD hadden we 24 verschillende inrichtingen. Voor iedere specialisatie één. Dit is nu allemaal vervangen door een integraal EPD in Nexus. Ons mantra bij de vernieuwing van het applicatielandschap is structureren, standaardiseren en stroomlijnen.

Het testen is nu neergelegd in de lijn. We hebben een release coördinator die volop gebruik maakt van Testersuite. Zij bepaalt wanneer er getest wordt. Ze is zelf functioneel beheerder en coördineert het testen naar functioneel beheer en applicatie beheer. Feitelijk is zij de testcoördinator.

“De uitdaging zit hem in het goed krijgen van een bevinding.”

Heb je nog uitdagingen binnen dit traject?

Het is erg belangrijk dat je vanuit je proces test en niet vanuit de software! Daar moet je dichtbij blijven. De uitdaging zit hem in het goed krijgen van een bevinding. Denk hierbij aan de context van waar je aan het testen bent en wat je aan het testen bent. Dat moet je goed neerzetten. Dit helpt in de terugkoppeling naar de softwareleverancier. Zij moeten een fout in de software kunnen reproduceren op basis van jouw bevinding. Hierdoor zijn zij weer in staat een fout snel op te lossen.

Wij gebruiken geen testers maar projectgroep-leden die niet gewend zijn om te testen. Die moet je daarbij helpen en ervoor zorgen dat ze het goed tussen de oren krijgen.

Testersuite helpt je dus je testproces naar een hogere volwassenheid te brengen?

Absoluut!  Door het gebruik van Testersuite is het herleidbaar in welke teststap iets fout gaat. Hierdoor krijg je inzicht en grip op je testproces. Als ik voorheen vroeg of ze het getest hadden dan was het antwoord: ja. Maar als ik dan vroeg wat ze precies getest hadden en hoe, dan wist men het niet meer. Nu ligt alles vast in de stappen en kan ik het monitoren. Dat komt de kwaliteit van de testwerkzaamheden ten goede.

Het is gewoon erg prettig dat de mensen die in het proces zitten ook testen. Door onze koppeling van Testersuite met Jira is onze softwareleverancier ook meteen op de hoogte van de meldingen die onze testers maken. Deze flow is geweldig. Eigenlijk hebben we dit hele proces geautomatiseerd door de koppeling van Testersuite met Jira.

Welke ‘milestones’ heb je behaald bij Groene Hart Ziekenhuis?

De constante kwaliteit van het testproces is geborgd omdat we het verbeterd en geprofessionaliseerd hebben. Mede daardoor, hebben we onze live-gang van het EPD, ondanks corona, gewoon kunnen doen.

Door de Jira-koppeling kan de softwareleverancier nu efficiënt meldingen oppakken.

Wat ik ook mooi vind is dat we op ieder testtraject een coördinator hebben gezet die een redactierol speelt bij het verzamelen en bundelen van bevindingen. Zo zijn we nog efficiënter in het oppakken van bevindingen of het doorzetten van bevindingen.

Welke uitdagingen op testgebied liggen er nog bij GHZ?

We kijken uit naar de nieuwe ‘omgevingen functionaliteit’ van Testersuite. Dit is interessant voor ons omdat we ook andere organisatieonderdelen, waar applicaties gebruikt worden, willen gaan testen. Dit wordt een leuke uitdaging. Met Testersuite Omgevingen gaat dit heel interessant worden.

Waar zie jij kans voor verbetering van Testersuite?

Wanneer je vanuit het exploratory-testen bevindingen vastlegt in Testersuite kan je beschrijven welke stappen je hebt doorlopen voordat je op de bevinding stuitte. Ik zou het mooi vinden als je deze stappen nog wat gedetailleerder kan laten zien in de bevinding.

Hoe ziet de toekomst eruit voor de testmanager?

Ik geloof zelf nog niet zo in test-automation. Natuurlijk heb ik het wel eens geprobeerd met een tool. De tool registreerde mijn scherm en legde de performance van de applicatie waar ik in werkte vast. Daar geloof ik op zich wel in maar verder dan dat gaat het op dit moment niet. Zeker niet als je het hebt over functioneel testen.

“Scan eens een keer een pak melk…”

Wat is jouw advies aan andere testmanagers?

Maak een goed uitgangspunt-document oftewel een masterplan. Dit masterplan moet niet lang zijn maar wel de belangrijkste voorwaarden bevatten van je testproces. Denk na over wat wil je bereiken met je testproces. Kort maar wel volledig.

Wat ik ook adviseer is om naast gestructureerd testen aan monkey testing te doen. Gewoon klakkeloos testen en kijken of je het stuk kan maken. Neem bijvoorbeeld het toedienen van medicatie. Wanneer je medicatie toedient moet je het product scannen. Scan eens een keer een pak melk en kijk wat er gebeurt. Of gebruik gekke tekens of onlogische waardes in een veld.

Het gaat je verbazen wat dit kan opleveren aan bugs. Met alleen het testen van je happy flow ben je niet geholpen. Ons heeft dit wel eens wat opgeleverd.

Wil je nog iets kwijt?

Ga als Testersuite Team zo enthousiast door zoals je al 10 jaar doet want daar komen leuke dingen van!

Wil je reageren op bovenstaande blog of wil je zelf een keer in de picture staan in deze rubriek? Mail ons dan via info@testersuite.nl. Als je op de hoogte wilt blijven van Testersuite klik dan hier voor het laatste Testersuite-nieuws.

Wil jij ook beter en slimmer testen?

Ontdek onze gebruiksvriendelijke cloud producten
Testersuite maakt gebruik van cookies. Geef aan welke cookies je accepteert. Bekijk onze Privacyverklaring voor meer informatie.