Blog
Plan een afspraak
Overheid

Testen van applicaties in de overheid.

De overheid regelt steeds meer zaken online. Burgers en organisaties verwachten daarom een digitale overheid die veilig en betrouwbaar is. Goed testen is dus belangrijk voor overheidsinstanties. Maar hoe organiseer je een goed testproces?

Plan een adviesgesprek
Ontdek hoe je jouw testproces kan verbeteren.
Download de whitepaper
Testen van bedrijfsapplicaties.
Zo doe je dat!

Government building with a lot of glass.

Kan de overheid beter en slimmer testen?


Werk jij binnen de overheid en vind je de testvolwassenheid van jouw organisatie nog erg laag? Of wordt het testen al vrij professioneel aangepakt? Op welk niveau de testvolwassenheid van jouw organisatie zich ook bevindt, er kan altijd slimmer en beter getest worden. Testersuite helpt je hierbij ongeacht hoe professioneel jouw organisatie test. Het mooie is dat je altijd snel aan de slag kan met Testersuite. Wij helpen dagelijks ministeries, provincies, gemeentes en andere overheidsinstanties bij het verbeteren van het testproces op basis van de best practices in Testersuite.

Snel reageren op technologische veranderingen

Technologie evolueert voortdurend. De digitale overheid moet constant bijblijven om te voldoen aan de verwachtingen van burgers en bedrijven. Nieuwe platformen, apparaten en technologieën kunnen van invloed zijn op de prestaties en bruikbaarheid van software. Het is dan ook noodzakelijk dat er degelijk wordt getest. Bovendien dienen testteams binnen de digitale overheid flexibel te zijn. Adequaat en snel reageren op technologische veranderingen is noodzakelijk om de kwaliteit van digitale diensten te waarborgen.

Om als digitale overheid binnen het testproces snel te kunnen schakelen en te reageren is het van belang het testproces goed te organiseren. Nog belangrijker is om dit zoveel mogelijk centraal te doen. Hierbij zijn bekende applicaties als Word en Excel niet ideaal, sterker nog testen in Excel is een hel.

Plan een adviesgesprek

Testen interoperabiliteit en gegevensuitwisseling

Een digitale overheid omvat meerdere instanties en organisaties die informatie uitwisselen. Het waarborgen van naadloze interoperabiliteit tussen verschillende systemen is een uitdaging op zich. Software testen moet niet alleen gericht zijn op individuele diensten, maar ook op de uitwisseling van gegevens tussen systemen.

Het gebruik van gestandaardiseerde protocollen en het testen van API's (Application Programming Interfaces) zijn essentieel om problemen met interoperabiliteit in kaart te brengen en op te lossen. Daarmee voorkom je tijdig dat er grote problemen ontstaan doordat bugs en defects in productieomgevingen terecht komen.

Burgergericht en bedrijfsgericht testen

De behoeften en verwachtingen van burgers en bedrijven veranderen voortdurend. De digitale overheid moet op deze veranderingen inspelen. Burgergericht en bedrijfsgericht testen is cruciaal om te begrijpen hoe gebruikers de digitale diensten ervaren en welke verbeteringen nodig zijn.

Gebruikers-acceptatie-testen (GAT) en het verzamelen van feedback van burgers en bedrijven, dragen bij aan het identificeren van knelpunten en het optimaliseren van de gebruikerservaring. Daarnaast zorgt het voor tijdige opsporing van fouten en het in kaart brengen van risico's.

Hoe goed een applicatie ook bedacht en ontworpen is, er is altijd wel iemand die een applicatie anders interpreteert of anders gebruikt. Burger- en bedrijfsgericht testen is dan ook een zeer waardevol instrument.

Plan een adviesgesprek

Bewijslast goed testproces bij audit

Bij implementaties, migraties, nieuwe releases van applicaties, etc. zal het management en de directie verwachten dat er goed wordt getest en dat dit kan worden aangetoond. Bij externe audits en accountant-controle op het change proces moet worden aangetoond dat er goed is getest. Hierbij moet meestal inzichtelijk worden gemaakt wat er getest is, hoe er getest is en wie wat heeft goedgekeurd en heeft vrijgegeven voor productie.

Wanneer je gebruik maakt van Testersuite kost het geen tijd om dit soort rapportages aan te leveren. Hierdoor kan er snel en eenvoudig aangetoond worden dat er goed is getest. De testvoortgang en testdekking wordt namelijk automatisch per applicatieonderdeel en/of requirement vastgelegd. Met één klik worden de gewenste rapportages zichtbaar gemaakt.

Wil je graag alle stakeholders van de juiste informatie voorzien zonder dat het jou tijd kost? We laten je graag vrijblijvend zien hoe eenvoudig dit werkt in Testersuite.

Ik wil vrijblijvend een demo plannen
five golden stars
"Testersuite is erg gebruikersvriendelijk en intuïtief. Je kunt er vrijwel meteen mee werken"

"Testersuite is erg gebruikersvriendelijk en intuïtief. Je kunt er vrijwel meteen mee werken, ook als je geen ICT achtergrond hebt. Doordat alles in één tool zit heb je geen verwarring meer over de status van bevindingen of mensen die met verschillende lijstjes werken." Lees meer...

Dorian de Groot
Koning Willem I College
five golden stars
"Als tester kan je alles wat je nodig hebt kwijt in de testcase-opbouw van Testersuite."

"Als tester kan je alles wat je nodig hebt kwijt in de testcase-opbouw van Testersuite. Het is ook heel eenvoudig om bevindingen te registeren. Als beheerder is vooral het organiseren van regressietesten ideaal vanuit Testersuite." Lees meer...


Andries Troost
Gemeente Amsterdam
five golden stars
"Testersuite zorgt voor het aanbrengen van structuur, creëren van inzicht, overdraagbaarheid en grip op het testproces."

"Testersuite zorgt voor het aanbrengen van structuur, creëren van inzicht, overdraagbaarheid en grip op het testproces. We koppelen Testersuite aan onze ITSM-tool. Dan ga je grip krijgen op alle changes en dus op het hele proces van change en release. Bij een nieuwe release wil je toch een regressietest doen. Het is mooi dat straks ook de interne auditeur dit kan controleren omdat het in Testersuite staat." Lees meer...

Trea Bleker
Gemeente Groningen
five golden stars
"Ik heb bij de gemeente Eindhoven alle projecten succesvol geïntroduceerd dankzij Testersuite. Dit werd keer op keer gewaardeerd."

"Ik heb bij de gemeente Eindhoven alle projecten succesvol geïntroduceerd dankzij Testersuite. Dit werd keer op keer gewaardeerd."


Paul van der Geer
Gemeente Eindhoven
five golden stars
"Testersuite draagt bij aan de testvolwassenheid binnen de provincie Noord-Brabant door het testproces op een meer gestructureerde manier aan te pakken."

"Testersuite draagt bij aan de testvolwassenheid binnen de provincie Noord-Brabant door het testproces op een meer gestructureerde manier aan te pakken."


Daniëlle Verduin
Provincie Noord Brabant
five golden stars
"Testersuite heeft de Gemeente Apeldoorn geholpen om focus, structuur en eenvoud binnen het testproces aan te brengen."

"Het was echt niet meer te doen om de vele data uit Excel te managen. Nu kunnen we in Testersuite de resultaten en bevindingen op een mooie manier opslaan en ontsluiten. Dat gaat via Testersuite heel goed. Alle stakeholders kun je direct informeren met een linkje naar Testersuite. Dat maakt het proces veel transparanter." Lees meer...

Rob van Gils
Gemeente Apeldoorn
Diagram

Krachtige functionaliteiten

Start testtrajecten en importeer testproducten, requirements of release notes
Ontwerp nieuwe testcases, haal testcases op uit de regressie testset of importeer bestaande Excel testcases
Plan de testuitvoering, wijs testers toe en informeer de testers automatisch met behulp van de workflow functie
Registreer bevindingen, coördineer centraal de afhandeling en stroomlijn de samenwerking met behulp van automatische workflows
Rapporteer over de testvoortgang, de testresultaten en informeer eenvoudig stakeholders
Wil jij ook jouw testproces verbeteren?

Tips om aan de slag te gaan

Wil jij ook beter en slimmer testen?

Ontdek onze gebruiksvriendelijke cloud producten
Testersuite maakt gebruik van cookies. Geef aan welke cookies je accepteert. Bekijk onze Privacyverklaring voor meer informatie.