IT Manager
Professionaliseer het testproces binnen de organisatie en hou zicht en grip op de kwaliteit van het IT landschap.
Waarom investeren in testen?
Je kan je afvragen waarom je zou investeren in het verbeteren van het testproces. Wat gaat dat opleveren en hoe snel ga je die investering terugverdienen? Een vraag die lastig te beantwoorden is. Misschien is het beter om de vraag om te draaien. Wat gaat het mij opleveren als ik niet in het testproces investeer? Waarschijnlijk gaat IT dan steeds meer een vertragende factor worden voor de business. Of de kwaliteit van het IT landschap gaat achteruit omdat vertraging niet wordt geaccepteerd. En bij audits op het change proces wordt het waarschijnlijk steeds lastiger om snel en goed aan te tonen hoe IT wijzigingen zijn getest.
Het IT landschap wordt steeds complexer en de organisatie wordt steeds afhankelijker van goed werkende IT. De kans dat er iets fout gaat wordt dus steeds groter en de impact als er iets fout gaat neemt toe. Professionaliseer het testproces binnen je organisatie en hou zicht en grip op de kwaliteit van het IT landschap!
Hoe pak ik dat aan?
Het begint natuurlijk bij commitment van het management. Dus van jou! Wanneer jij overtuigd bent van het nut en de noodzaak van testproces verbetering dan is het van belang dat je dit uitdraagt. Maak iemand binnen je IT organisatie eigenaar van het implementeren en borgen van een uniforme testaanpak. Dit hoeft geen full time job te zijn en kan bijvoorbeeld bij één van de functioneel beheerders worden belegd. Vervolgens is het zaak om klein te beginnen, bijvoorbeeld met het testen van een nieuwe release van een applicatie. Creëer daarmee een 'show case', doe de eerste praktijkervaring op en ga van daaruit breed uitrollen.
Hoe gaan we verbeteren?
Vaak wordt gestart met het verbeteren van het testproces en het inrichten van de testorganisatie. We blijven het proces dan voorlopig ondersteunen met Excel en gaan in een later stadium kijken naar testtools. In de praktijk blijkt dat deze aanpak niet werkt. Eerst het proces of eerst de tool is een nutteloze discussie. Het één kan niet zonder het ander. Daar komt bij dat Excel een mooie tool is maar niet geschikt om een proces te ondersteunen. Je hebt vaak maar één keer de kans om iedereen mee te krijgen. Wanneer je mensen vraagt om anders te gaan werken, faciliteer ze dan met een goede tool. Testersuite is gebaseerd op best practices en biedt direct een goede inrichting van het testproces. Daar waar de tool afwijkt van de gewenste werkwijze is het mogelijk om de tool te configureren voor een optimale fit.

Uit de 'Excel fase' komen is dus noodzakelijk om het testproces verder te kunnen verbeteren. Door het proces te ondersteunen en te borgen met Testersuite wordt het mogelijk om door te groeien naar de 'control fase'. De fase waarin de organisatie zicht en grip krijgt op de kwaliteit van haar informatiesystemen. Is de ambitie om uiteindelijk in de 'robot fase' te komen en tests te automatiseren? Door het gebruik van Testersuite ontstaat inzicht in wat er wordt getest en hoe vaak dit gebeurt. Een belangrijke basis om de business case te maken voor de toepassing van testautomatisering. Tegen de tijd dat de organisatie klaar is voor de 'robot fase' biedt Testersuite diverse mogelijkheden voor integratie met tools voor testautomatisering.
We hebben veel organisaties begeleid naar een hogere testvolwassenheid. Wil jij hier ook mee aan de slag? Neem dan contact met ons op! We voeren graag een vrijblijvend adviesgesprek over het professionaliseren van het testproces binnen jouw organisatie.























