Blog
Plan een afspraak

Let's talk about test... Trea Bleker

February 1, 2023
Trea Bleker profile picture
Trea Bleker, Testcoördinator.

In deze blogreeks spreken wij met testprofessionals uit diverse branches. Bij Testersuite horen wij graag de diverse visies op het gebied van testen en wat een testconsultant of testcoördinator bezighoudt. Maak in deze editie van Let’s Talk About Test kennis met Trea Bleker, Testcoördinator gemeente Groningen (via Sogeti).

"De rol van testmanager komt meer terug."

Even een heads up: Wie is Trea?

Dat ben ik dus. Ik woon in het Drentse Roden met mijn man. Mijn twee kinderen studeren en wonen semi-thuis. Ligt er aan wat ze nodig hebben. Van oorsprong kom ik ook uit Roden. Natuurlijk heb ik ook in andere plaatsen gewoond zoals tijdens mijn studie. Daarnaast heb ik in België gewoond maar uiteindelijk ben ik toch weer naar Roden teruggekeerd. Terug naar de roots.

Als Drenth werk ik veel met Groningers en Friezen wat allemaal leuke mensen zijn. Daar maak ik geen onderscheid in. Aan alles opdelen in hokjes doe ik niet mee.

Wilde je op de lagere school al tester worden?

Nee joh, IT bestond toen nog niet. Het leek me leuk om bibliothecaresse of laborante te worden. Daar moet je echter geduld voor hebben en dat heb ik niet. Pas op de middelbare school kreeg ik het idee om wat met IT te gaan doen. We kregen toen computers op school maar uiteindelijk heb ik er niets mee gedaan. Waarom weet ik niet.

Ik ben gaan studeren aan de WUR. Daar heb ik plantenveredeling gestudeerd. Daar kwam ik een beetje in aanraking met IT. Onderdeel van deze studie was dat je moest leren programmeren in Pascal. Je had toen de Atari en Commodore. Het was belangrijk om alles goed op te slaan anders was je alles kwijt. Dat ging nog wel eens mis. Maar goed, alles was beter dan zaken uitwerken met een typemachine.

Hoe ben je in de IT terechtgekomen?

Met mijn man verhuisde ik naar België. Ik deed toen wat met kwaliteitssystemen maar kon moeilijk werk vinden. Ik heb toen leren programmeren in Cobol. Een echte ontwikkelaar ben ik niet. Zodoende ging ik richting functioneel-ontwerp bij een detacheerder.

Daar heb ik veel dataconversies gedaan. Ten tijde van de invoering van de euro ben ik ook euro-coördinator geweest. Belgische Franken moesten omgezet worden naar euro’s in databases (Franken hadden minder decimalen). Ik moest diverse teams coördineren.

Wanneer kwam je in aanraking met testen?

In 2003 was ik gedetacheerd bij een loonverwerkingsbedrijf wat een volledig nieuw pakket aan het neerzetten was. Toen het in productie ging liep het facturatieproces mis. Dit was natuurlijk de corebusiness van de organisatie en dat kwam hard aan. Ik heb me toen afgevraagd waarom dit mis was gegaan. Waarom was er geen structuur of plan om te testen?

Een vriendin van me inNederland werkte bij Sogeti en zo ben ik daar terechtgekomen. We wilden toen toch al terug naar Nederland. Bij Sogeti heb ik een driedaagse interne opleiding testen gedaan en er ging een wereld voor me open. Alles bleek zo logisch maar kom er zelf maar eens op. Waarom zijn we daar zelf niet achter gekomen? Het testen heeft me meteen geboeid en dat doet het nog steeds. Ik ben er niet meer uitgeraakt.

"Testen is mijn ding zeg ik altijd."

Het testvak blijkt jou dus goed te passen?

Testen is mijn ding zeg ik altijd. In de agile-wereld zie ik de test-logica weer verdwijnen door het ontbreken van structuur. Ik vind dat wel zorgelijk. Gelukkig komt de rol van testcoördinator/manager weer terug in agile bedrijven omdat ze door hebben dat structuur en borging nodig is.

Als enige tester in een agile team heb je het moeilijk soms. Technische testen zijn leuk voor ontwikkelaars maar functioneel testen is toch iets anders. Automatiseren van testen is leuk en testdekking is belangrijk maar op een gegeven moment kan je ook te veel testen en raak je de simpele technieken kwijt. Deze basale dingen zijn erg belangrijk.

Waar liggen volgens jou de uitdagingen van een testcoördinator? 

De meeste mensen die ik tegenkom beginnen meteen over testautomatisering. Winst qua geld en tijd ga je daar niet meekrijgen. Het is en blijft iets duurs en het verschuift taken. Bij gemeente Groningen is er moeilijk iets te vinden wat je automatisch kan testen. Daarnaast moet je een testautomation-tool ook beheren en dat kost ook tijd en geld. Dit duidelijk maken is best een uitdaging

Een andere uitdaging is de professionalisering van testen en dat naar een hoger plan brengen. Dat proberen we te bewerkstelligen bij gemeente Groningen. Een mooi voorbeeld daarvan is de inzet van Testersuite. Daarmee kunnen we veel aantonen en borgen. Per bedrijf is de uitdaging natuurlijk anders.

Hoe ga je daar in de praktijk mee om?

Op mijn manier hahaha… Ik probeer structuur te creëren en kleine stapjes te zetten op een pragmatische manier, toegespitst op de organisatie waar je zit. Richt je vooral op het helpen van mensen. Het menselijk aspect is belangrijk.

"Ik ben trots op de functioneel beheerders."

Welke ‘milestones’ heb je behaald bij gemeente Groningen?

We zijn bezig met het inrichten van het testproces en willen dit verankeren in het changeproces. Dat loopt goed. Het testen van grote changes werkt ook al heel goed en Testersuite helpt daar echt goed bij. De projectleiders kunnen de voortgang goed zien en zijn daar echt blij mee.

Testersuite helpt de structuur goed neer te zetten, grip te krijgen en zaken te borgen. We bouwen het langzaam uit door zaken in behapbare stukjes in Testersuite aan te bieden. We hebben veel functioneel beheerders in Testersuite testcoördinator gemaakt. Die maken nu zelf testtrajecten en testcases aan en vinden dit ook leuk om te doen. Ik ben trots op de functioneel beheerders. Die doen dat heel goed.

We proberen ook zo min mogelijk te customizen. We zitten met best wel veel teams in Testersuite. Het enige wat we gedaan hebben is het toevoegen van twee statussen aan de bevindingen en een referentieveld voor een klantnummer of user story. Je wilt geen wildgroei aan statussen en andere zaken. Daar stel ik me streng in op. Het moet echt iets toevoegen willen we een customizing toepassen.

Welk probleem lost Testersuite voor jou op?

Het aanbrengen van structuur, creëren van inzicht, overdraagbaarheid en grip op het testproces. We gaan nu ServiceNow en Testersuite koppelen. Dan ga je grip krijgen op alle changes en dus op het hele proces van change en release.

Bij een nieuwe release wil je toch een regressietest doen. Wat niet wil zeggen dat we het nu niet doen. Maar het is mooi dat straks ook de interne auditeur dit kan controleren omdat het in Testersuite staat.

Een kritisch vraag van het Testersuite team. Waar zie jij kans voor verbetering?

Soms zie ik dat mensen een korte instructie nodig hebben als ze weinig met Testersuite werken. Voor mij is alles helder omdat ik er ook veel mee werk. Uiteindelijk wennen ze er ook snel aan.

De testcoördinator kan in zijn testtraject regressie-test-sets ophalen uit de masterlist. Het zou fijn zijn als de testcoördinator in de toekomst ook direct toegang krijgt tot de masterlist.

"Testen is een vak, laten we dat vooral niet vergeten."

Hoe ziet de toekomst van testen eruit?

De rol van testmanager komt meer terug. Vanuit Sogeti zie ik dat gebeuren. Daarnaast denk/hoop ik dat testautomatisering niet meer het eerste is waar mensen over beginnen als ze over testen praten. Je moet echt goed nadenken wat je wilt automatiseren en vooral waarom. Het is toepasbaar voor bedrijven maar niet voor ieder bedrijf.

Ik heb met tal van testautomation-tools gewerkt en dat heeft me deze inzichten gegeven. Je zal ook met de hand moeten blijven testen.

Testen is een vak, laten we dat vooral niet vergeten. Ik heb het liever over termen zoals risico’s, commitment, testdata, testproces, kennisborging, testontwerp, testtechnieken en testprofessionalisering. Daar valt nog heel veel winst te halen.

Wat is jouw advies aan andere testmanagers?

Testen en testmanagement is en blijft een mooi vak maar dat mag men zelf ervaren.

Wil je verder nog iets kwijt?

Een paar kilo, hahaha.

 

Let’s talk...

Heb jij ook interessante ervaringen in het testvak die je wilt delen? Let’s talk!

Wil jij ook beter en slimmer testen?

Ontdek onze gebruiksvriendelijke cloud producten
Testersuite maakt gebruik van cookies. Geef aan welke cookies je accepteert. Bekijk onze Privacyverklaring voor meer informatie.