Blog
Plan een afspraak

Testmanagement in Excel is een hel

September 13, 2016
testmanagement excel

Het is tijd om wakker te worden! Het gebruik maken van Excel voor het coördineren en rapporteren van testactiviteiten kan erg hinderlijk, inefficiënt, tijdrovend en soms frustrerend zijn. Het komt vaak voor dat je het overzicht kwijt raakt, waardoor je niet meer weet waar je in het testproces zit. Hoe kan ik er voor zorgen dat ik wel overzicht krijg? Hoe kan ik acties koppelen aan meerdere gebruikers die betrokken zijn bij het testtraject? En hoe kan ik nog efficiënter te werk gaan door niet steeds het wiel opnieuw uit te vinden en testcases te hergebruiken?

Onderzoek naar testvolwassenheid

Testersuite heeft tijdens het laatste VNSG congres onderzoek gedaan naar de testvolwassenheid van bedrijven die SAP gebruiken. Ruim 100 bezoekers hebben een vragenlijst ingevuld. De onderzoeksresultaten geven een interessant beeld van hoe het testen er bij SAP gebruikers in de praktijk aan toe gaat. In deze blog staan we stil bij de complexiteit die ontstaat als je Excel gebruikt voor testmanagement.

Klinkt dit bekend in de oren?

  • Je hebt te veel mappen en documenten die worden beheerd in spreadsheets;
  • Het kost je veel tijd om al de spreadsheets te updaten, waardoor veel inspanning voor het testen verloren gaat;
  • Testcases en bevindingen gaan verloren, omdat er te veel e-mails met bijlages en spreadsheets over en weer gaan. Hierdoor wordt het overzicht uit het oog verloren;
  • Je bent continue in meerdere documenten aan het werken en informatie aan het aanpassen, omdat de informatie niet centraal is opgeslagen. Dit kost veel tijd en op deze manier ben je niet efficiënt bezig.

Gebrek aan overzicht door testmanagement in Excel!

Het meest opvallende resultaat van het onderzoek is echter het gebruik van testtools. Zo geeft de helft van de ondervraagden aan bevindingen vast te leggen in Excel in plaats van een gebruiksvriendelijke, centraal beschikbare oplossing. Een goed voorbeeld van een gebruiksvriendelijke, gratis cloud oplossing voor het registreren en afhandelen van testbevindingen is Defectsuite.

Een pakket als SAP is dusdanig complex en omvangrijk dat het aantal Excel (en/of Word) testscripts snel oploopt tot honderden losse bestanden. Deze bestanden worden vervolgens opgeslagen op een netwerkschijf. Hoewel 57% van de ondervraagden aangeeft de opgestelde scripts opnieuw te gebruiken, hebben de betrokkenen hier ongetwijfeld een zware dobber aan. De losse bestanden worden verspreid per email, de uitgevoerde testscripts komen ingevuld retour.

Groot nadeel hierbij is het gebrek aan overzicht, waardoor inzicht in de voortgang en testdekking lang op zich laat wachten.

Eventuele bevindingen worden via de mail ingezameld of door de testers rechtstreeks ingevoerd in een gezamenlijke Excel lijst. Bovendien moeten de uitgevoerde testscripts ook worden opgeslagen, bijvoorbeeld voor IT audits. Deze omslachtige manier van werken verklaart dat 66% aangeeft te veel tijd kwijt te zijn met de testuitvoer.

Probeer nu gratis Testersuite!

Het succes van Testersuite is grotendeels te danken aan het gemak waarmee de gebruiker door de verschillende testfasen wordt geleid. Wil je met een gebruiksvriendelijke testmanagement tool aan de slag waarmee gestructureerd en pragmatisch testen binnen handbereik is? Start dan direct met Testersuite FREE of PRO.

Met behulp van krachtige modules wordt het volledige testproces ondersteund. Testersuite ondersteunt het beheren van producten en requirements, het ontwerpen en uitvoeren van tests en het registreren en beheren van testbevindingen. Testersuite maakt testen makkelijk! Ook de implementatie gaat snel; binnen één dag is een Testersuite omgeving volledig ingericht en weet de organisatie hoe ermee gewerkt moet worden. Wil je eerst weten hoe Testersuite werkt voordat je begint met FREE of PRO? Vraag dan een online demo aan.

Meer weten over dit onderwerp? Plan een vrijblijvend adviesgesprek met ons in.

Wil jij ook beter en slimmer testen?

Ontdek onze gebruiksvriendelijke cloud producten
Testersuite maakt gebruik van cookies. Geef aan welke cookies je accepteert. Bekijk onze Privacyverklaring voor meer informatie.