Blog
Plan een afspraak

Zorgelijk niveau software testen in Zorg

November 13, 2018

Meer dan ooit tevoren lijkt de in 1979 geformuleerde wet van Boehm van toepassing: Herstelkosten nemen exponentieel toe met iedere stap dat een fout dichter bij de productie omgeving komt.

Als je dit even op je in laat werken dan besef je dat deze meer dan actuele uitspraak gedaan is in een tijd waarin de Volkswagen Golf en Bohemian Rapsody respectievelijk 5 en 3 jaar oud waren. IT-landschappen bestonden uit enkele megabytes en software testen stond nog in de kinderschoenen. Iets wat we ons nu nauwelijks nog kunnen voorstellen in een wereld van mobile first, petabytes en cloud computing. Of toch wel? Wie in de wereld van de ziekenhuizen duikt komt tot opmerkelijke bevindingen!

Metal first aid case.

Procesmanagement

De laatste tijd zien we met enige regelmaat ziekenhuizen negatief in het nieuws komen. Datalekken, IT-storingen en issues met persoonsgegevens zijn zaken waarmee je niet het nieuws wilt halen. Als management van een ziekenhuis zit je daar niet op te wachten. Wie de problematieken nader bestudeert kan moeilijk ontkennen dat het meerendeel van deze zaken terug te voeren is op procesmanagement.

Als we kijken naar het IT-landschap zoals dat voorkomt binnen ziekenhuizen dan zien we complexe IT-infrastructuren en softwaretoepassingen. Het belangrijkste deel hiervan wordt gevormd door EPD-systemen zoals HiX, Epic en Nexus.

Als je deze systemen even afzet tegen een IT-omgeving uit 1979 (van een paar MB) dan begrijp je dat de kans op bugs en andere narigheid exponentieel groter is geworden. Neem alleen al de maandelijkse HiX-releases die zorgen voor grote aantallen changes in de software. Wie gaat deze software testen? Of belangrijker nog, hoe organiseren we het proces om deze software te testen? Iedere maand weer opnieuw! En dan hebben we het niet alleen over de organisatorische kant en resources, maar ook over de uitvoering (inplannen van tests, registreren van testresultaten en bevindingen, rapporteren over voortgang, etc...).

Vreemd genoeg zijn er ziekenhuizen die het testen juist minder aandacht gaan geven, ingegeven door onwetendheid en/of kostenbesparing. En precies hier treedt de wet van Boehm in werking! Met alle nare gevolgen van dien.

Software testen Ziekenhuizen

Eerlijk is eerlijk, er zijn gelukkig ook ziekenhuizen waar het wel goed gaat en waar sprake is van een volwassen wijze van software testen. Jammer dat er nog geen keurmerk is voor ziekenhuizen met een volwassen testproces. Toch zijn er nog ziekenhuizen die opmerkelijke uitspraken durven te doen als het gaat om hun testproces:

"Wij hebben afscheid genomen van onze testmanager want onze eindgebruikers regelen het testen zelf. Ze rapporteren aan hun afdelingshoofden over de testresultaten"

of

"Wij krijgen de testresultaten van andere ziekenhuizen waardoor we zelf bijna niet meer hoeven te testen"

Wie een beetje begrijpt wat software testen inhoudt leest deze uitspraken met kromme tenen. Hoe gaat dat dan? Een afdelingshoofd van verpleegkundigen die tussen het zorg verlenen door zijn/haar mensen moet managen op het testen van software? En hoe lopen die gesprekken dan tussen vertegenwoordigers van verschillende ziekenhuizen binnen een samenwerkingsplatform? "Nee die module gebruiken wij niet dus daar kan ik niks over zeggen" of "Nee dat hebben wij anders ingericht."

Zoals eerder gezegd, er zijn ook ziekenhuizen die wel een volwassen testproces hebben gedefinieerd en geïmplementeerd. En gelukkig maar. De Volkswagen Golf rijdt nog steeds rond maar wel volgens huidige maatstaven. Bohemian Rapsody is inmiddels gepromoveerd tot film op IMAX formaat. Laten we hopen dat ziekenhuizen die hun testproces nog niet op orde hebben ook snel met hun tijd mee gaan.

software testen door verpleegkundige

Software testen...advies nodig?

Testersuite is als toonaangevende speler in de markt constant bezig organisaties te helpen met het testproces naar een hoger niveau te tillen. Wil jij meer weten over Testersuite en de ervaringen van onze klanten in de zorgmarkt? Kijk dan hier of vraag hieronder een demo aan. Testersuite staat ook in 2019 op Zorg & ICT.

Wil jij ook beter en slimmer testen?

Ontdek onze gebruiksvriendelijke cloud producten
Testersuite maakt gebruik van cookies. Geef aan welke cookies je accepteert. Bekijk onze Privacyverklaring voor meer informatie.