Blog
Plan een afspraak

Nieuwe functionaliteit in Testersuite 4.0

July 24, 2015

Het succes van Testersuite is grotendeels te danken aan het gemak waarmee de gebruiker door de verschillende testfasen wordt geleid. Om deze reden vragen we onze klanten regelmatig om input, zoals op de Testersuite gebruikersbijeenkomst eind vorig jaar, zodat we testen nóg makkelijker kunnen maken. Deze input wordt meegenomen in de roadmap voor toekomstige releases. Op 18 september 2015 wordt zelfs een geheel nieuwe Testersuite versie uitgebracht: Testersuite 4.0.

Naast veel nieuwe features wordt Testersuite nóg gebruiksvriendelijker voor onze eindgebruikers. In aanloop naar deze 'major release' lichten we in dit artikel een aantal nieuwe functionaliteiten en verbeteringen toe die u te wachten staan.

Kolommen kiezen in lijstschermen

Het wordt voor eindgebruikers mogelijk om in te stellen welke kolommen getoond moeten worden in lijstschermen. Ieder lijstscherm krijgt een instellingen knop om de light-box voor het instellen van kolommen te openen:

Kolommen instellen - 1 klein
Kolommen instellen.

Middels drag-and-drop kan op eenvoudige wijze worden ingesteld welke kolommen zichtbaar moeten zijn en welke niet. Daarbij is ook aan te geven in welke volgorde de kolommen getoond moeten worden en wat de standaard sortering moet zijn van het lijstscherm.

Kolommen instellen - 2 klein
Kolommen instellen gedetailleerd.

De kolom selectie werkt uiteraard voor alle standaard velden, maar ook voor de velden die uw Testersuite beheerder in de customizing toevoegt. Stel dat een veld categorie is toegevoegd om bij bevindingen aan te geven of het een bug betreft, een wens of een gebruikersfout. Dan kunnen gebruikers in het lijstscherm met bevindingen dit veld als kolom kiezen zodat filteren en/of sorteren op categorie mogelijk is.

Volgorde teststappen en testcases wijzigen met drag-and-drop

Voor het aanpassen van de volgorde van teststappen gaat in Testersuite 4.0 drag-and-drop functionaliteit beschikbaar komen. Hierdoor kunnen de teststappen in een testcase zeer snel in de gewenste volgorde worden geplaatst.

Drag and drop - in Testcase klein
Drag and drop in Testcase.

Hetzelfde geldt voor de volgorde van testcases in een testscenario.

Drag and drop - in Testscenario klein
Drag and drop in Testscenario.

Nieuwe module: Producten & Requirements

Er komt een nieuwe module beschikbaar voor het beheren van (test)producten* en requirements. Naast het beheren van producten en requirements in de tree, wat in de huidige Testersuite versie ook al mogelijk is, zijn er in Testersuite 4.0 lijstschermen toegevoegd voor het werken met producten en requirements. Daarmee wordt het mogelijk om het volledige requirement management proces te ondersteunen.

In de Producten & Requirements module kunnen gebruikers op eenvoudige wijze requirements vastleggen, toewijzen aan ontwikkelaars en de voortgang bewaken. Voor het ontwikkelen en testen van de requirements worden onder andere de ontwikkelaar, prioriteit en status vastgelegd. Een voorbeeld:

Een tester gaat aan de slag met het testen van de 'Must have' requirements die ontwikkeld zijn door ontwikkelaar 'Koen van Zanten'. Hij opent de lijst met requirements en filtert op de kolommen Prioriteit (Must have), Ontwikkelaar (Koen van Zanten) en Status (Klaar voor test). Binnen het getoonde resultaat kan de tester nu direct doorklikken naar de details van de requirements, testcases opstellen en uitvoeren en test bevindingen registreren.


Requirements - lijstscherm klein
Requirements lijstscherm.

De bevindingen worden in Testersuite 4.0 overzichtelijk in een tabblad bij de producten en requirements in de tree getoond.

Requirements - tabblad Bevindingen klein
Requirements tabblad bevindingen.

* In Testersuite 4.0 wordt de term Systemen vervangen door de term Producten. De Producten zijn de systemen en/of processen die worden getest in een testtraject.

Vele verbeteringen

Testersuite 4.0 bevat zeer veel kleine en grote verbeteringen, zowel visueel als diep onder de motorkap. Een groot deel hiervan komt voort uit wensen van klanten die veel met Testersuite werken.

Hieronder zes in het oog springende verbeteringen:

  • Het 'Home' scherm toont in de nieuwe versie een overzicht van alle actieve testtrajecten waar de gebruiker bij betrokken is. Zo is het mogelijk om in één oogopslag de actuele statussen en taken te bekijken over meerdere testtrajecten. Deze worden weergegeven in de vorm van zogenaamde 'tegels'.
  • Al bij het uitwerken van een testcase wordt het mogelijk om aan te geven wie de test dient uit te voeren. Dit draagt bij aan het snel kunnen inplannen van tests nadat de specificaties zijn afgerond.
  • Het is mogelijk om met meerdere testers tegelijk in dezelfde testrun te werken. Ideaal voor het uitvoeren van kleine hertests of inzien van resultaten van reeds uitgevoerde tests.
  • Binnen één testtraject was het al mogelijk om in verschillende testsoorten tests in te plannen en uit te voeren. De opdeling van testsoorten is verder doorgevoerd binnen onder andere ook het ontwerpen van tests.
  • De zoekfunctie is uitgebreid en verbeterd. Hierdoor is het mogelijk om nog eenvoudiger een testcase, bevinding of andere entiteiten terug te vinden.
  • Bijlagen kunnen worden toegevoegd middels een drag-and-drop functie.

Tijdens de Testersuite Gebruikersbijeenkomst in september worden een groot deel van deze verbeteringen gedemonstreerd. Het is nog mogelijk om u in te schrijven hiervoor tot vrijdag 28 augustus. Inschrijven kan via uw Testersuite Beheerder.

Wil jij ook beter en slimmer testen?

Ontdek onze gebruiksvriendelijke cloud producten
Testersuite maakt gebruik van cookies. Geef aan welke cookies je accepteert. Bekijk onze Privacyverklaring voor meer informatie.