Het succes van Testersuite is grotendeels te danken aan het gemak waarmee de gebruiker door de verschillende testfasen wordt geleid. Om deze reden vragen we onze klanten regelmatig om input, zoals op de Testersuite gebruikersbijeenkomst eind vorig jaar, zodat we testen nóg makkelijker kunnen maken. Deze input wordt meegenomen in de roadmap voor toekomstige releases. Op 18 september 2015 wordt zelfs een geheel nieuwe Testersuite versie uitgebracht: Testersuite 4.0.
Naast veel nieuwe features wordt Testersuite nóg gebruiksvriendelijker voor onze eindgebruikers. In aanloop naar deze 'major release' lichten we in dit artikel een aantal nieuwe functionaliteiten en verbeteringen toe die u te wachten staan.
Het wordt voor eindgebruikers mogelijk om in te stellen welke kolommen getoond moeten worden in lijstschermen. Ieder lijstscherm krijgt een instellingen knop om de light-box voor het instellen van kolommen te openen:
Middels drag-and-drop kan op eenvoudige wijze worden ingesteld welke kolommen zichtbaar moeten zijn en welke niet. Daarbij is ook aan te geven in welke volgorde de kolommen getoond moeten worden en wat de standaard sortering moet zijn van het lijstscherm.
De kolom selectie werkt uiteraard voor alle standaard velden, maar ook voor de velden die uw Testersuite beheerder in de customizing toevoegt. Stel dat een veld categorie is toegevoegd om bij bevindingen aan te geven of het een bug betreft, een wens of een gebruikersfout. Dan kunnen gebruikers in het lijstscherm met bevindingen dit veld als kolom kiezen zodat filteren en/of sorteren op categorie mogelijk is.
Voor het aanpassen van de volgorde van teststappen gaat in Testersuite 4.0 drag-and-drop functionaliteit beschikbaar komen. Hierdoor kunnen de teststappen in een testcase zeer snel in de gewenste volgorde worden geplaatst.
Hetzelfde geldt voor de volgorde van testcases in een testscenario.
Er komt een nieuwe module beschikbaar voor het beheren van (test)producten* en requirements. Naast het beheren van producten en requirements in de tree, wat in de huidige Testersuite versie ook al mogelijk is, zijn er in Testersuite 4.0 lijstschermen toegevoegd voor het werken met producten en requirements. Daarmee wordt het mogelijk om het volledige requirement management proces te ondersteunen.
In de Producten & Requirements module kunnen gebruikers op eenvoudige wijze requirements vastleggen, toewijzen aan ontwikkelaars en de voortgang bewaken. Voor het ontwikkelen en testen van de requirements worden onder andere de ontwikkelaar, prioriteit en status vastgelegd. Een voorbeeld:
Een tester gaat aan de slag met het testen van de 'Must have' requirements die ontwikkeld zijn door ontwikkelaar 'Koen van Zanten'. Hij opent de lijst met requirements en filtert op de kolommen Prioriteit (Must have), Ontwikkelaar (Koen van Zanten) en Status (Klaar voor test). Binnen het getoonde resultaat kan de tester nu direct doorklikken naar de details van de requirements, testcases opstellen en uitvoeren en test bevindingen registreren.
De bevindingen worden in Testersuite 4.0 overzichtelijk in een tabblad bij de producten en requirements in de tree getoond.
* In Testersuite 4.0 wordt de term Systemen vervangen door de term Producten. De Producten zijn de systemen en/of processen die worden getest in een testtraject.
Testersuite 4.0 bevat zeer veel kleine en grote verbeteringen, zowel visueel als diep onder de motorkap. Een groot deel hiervan komt voort uit wensen van klanten die veel met Testersuite werken.
Hieronder zes in het oog springende verbeteringen:
Tijdens de Testersuite Gebruikersbijeenkomst in september worden een groot deel van deze verbeteringen gedemonstreerd. Het is nog mogelijk om u in te schrijven hiervoor tot vrijdag 28 augustus. Inschrijven kan via uw Testersuite Beheerder.