Blog
Plan een afspraak

Merendeel SAP gebruikers test (nog) met Excel

July 31, 2014

Ieder voorjaar organiseert de Vereniging Nederlandstalige SAP Gebruikers (VNSG) een gebruikerscongres om kennisuitwisseling onder SAP gebruikende bedrijven te bevorderen. Voor testconsultancy bedrijf PTWEE aanleiding om te onderzoeken hoe het gesteld is met de 'testvolwassenheid' van de bezoekende bedrijven.

Bevindingen SAP testen in 'Excel lijstjes'

De onderzoeksresultaten geven een interessant beeld van hoe het testen er bij SAP gebruikers in de praktijk aan toe gaat. Het is allereerst opvallend dat 53% aangeeft een verantwoordelijke te hebben voor het uitdragen van de standaard testaanpak, terwijl slechts 40% aangeeft over een standaard testaanpak te beschikken. Laten we positief stellen dat het verschil te verklaren is door een groep die wel verantwoordelijk is voor het uitdragen van een aanpak, maar deze aanpak nog vorm moet krijgen. Het meest opvallende resultaat van het onderzoek onder ruim 100 managers is echter het gebruik van testtools. Zo geeft de helft van de ondervraagden toe bevindingen vast te leggen in Excel lijsten in plaats van een gebruiksvriendelijke oplossing zoals Testersuite FREE. Nog opvallender is dat 70% van de managers aangeeft dat testscripts worden vastgelegd in Word en/of Excel bestanden.

Behoefte aan overzicht?
Behoefte aan overzicht?

Gebrek aan overzicht

Een pakket als SAP is echter dusdanig complex en omvangrijk dat het aantal Word/Excel testscripts snel oploopt tot honderden losse bestanden. Deze bestanden worden vervolgens opgeslagen op een netwerkschijf. Hoewel 57% aangeeft de opgestelde scripts opnieuw te gebruiken, hebben de betrokkenen hier ongetwijfeld een zware dobber aan. De losse bestanden worden verspreid per email, de uitgevoerde testscripts komen ingevuld retour. Groot nadeel hierbij is het gebrek aan overzicht, waardoor de inzichten op basis van het testen lang op zich laten wachten. Eventuele bevindingen worden tevens via mail ingezameld of door de testers rechtstreeks ingevoerd in een gezamenlijke Excel lijst. Bovendien moeten de uitgevoerde testscripts ook worden opgeslagen, bijvoorbeeld voor IT audits. Deze omslachtige manier van werken verklaart dat 66% aangeeft te veel tijd kwijt te zijn met de testuitvoer.

SAP testen met Testersuite

Het is bijzonder om vast te moeten stellen dat bedrijven enerzijds kiezen voor een bewezen standaard pakketoplossing als SAP voor de bedrijfsprocessen, maar vervolgens voor een belangrijk IT onderdeel als het testproces kiezen voor suboptimalisatie en houtje-touwtje oplossingen in Excel. En dat terwijl er een hele mooie bewezen standaard pakketoplossing voor testen bestaat genaamd Testersuite...

Wil jij ook beter en slimmer testen?

Ontdek onze gebruiksvriendelijke cloud producten
Testersuite maakt gebruik van cookies. Geef aan welke cookies je accepteert. Bekijk onze Privacyverklaring voor meer informatie.