Blog
Plan een afspraak

SaaS-applicaties testen als gebruiker? Ja natuurlijk!

May 7, 2024

Ik gebruik SaaS-applicaties! Is testen dan nog nodig?

In de dagelijkse praktijk lopen wij wel eens tegen misverstanden aan over testen van software. Met stip op 1 staat het misverstand over het testen van SaaS-applicaties.

Een gevleugelde uitspraak hierbij is: "Wij maken gebruik van SaaS-applicaties, dus we hoeven niet te testen". Laten we gelijk dit misverstand uit de wereld helpen: Als je SaaS-applicaties gebruikt, dien je deze te testen!

Maar de SaaS-leverancier heeft toch al getest?

Dat de leverancier zijn eigen SaaS-software test is wel te hopen. Wanneer dit het geval is dan zijn er wellicht technische testen, perfomance testen, security testen en functionele testen gedaan. Als blijkt dat deze testen positief uitpakken wordt de software vervolgens online aangeboden.

Waarom moet ik dan zelf een SaaS-applicatie testen?

Het antwoord hierop is eenvoudiger dan je denkt. Weet de SaaS-leverancier namelijk hoe en waarvoor jij de software gaat gebruiken? Weet hij bijvoorbeeld met welke andere systemen jij een koppeling gaat maken met zijn SaaS-applicatie? Welke kritische bedrijfsprocessen laat jij verlopen via de SaaS-applicatie en waar zitten dan de risico's voor jou als gebruiker van de SaaS-applicatie? Hoe zit het met de beveiliging van persoonsgegevens binnen jouw IT-landschap en de koppelingen met SaaS-oplossingen?

Een auditor of een accountant kan hier zomaar eens vragen over gaan stellen bij een controle binnen jouw organisatie.

Saas-applicaties testen op basis van risico

Het testen van software draait altijd om het beperken van risico's en het verkleinen van de kans op fouten. Het is dus belangrijk om risico's en de kans op fouten helder voor ogen te hebben voordat je gaat testen.

Een software-applicatie met maatwerk hoeft niet per definitie de meeste risico's en kans op fouten met zich mee te brengen. Een SaaS-applicaties hoeft niet per definitie de minste kans op fouten en risico's met zich mee te brengen.

Bepaal dan ook vooraf waar de grootste risico's van de door jou gebruikte SaaS-applicatie zitten voordat je gaat testen. Wanneer je bijvoorbeeld gebruik maakt binnen jouw organisatie van Microsoft 365 vanuit de cloud, dan is de kans op fouten en risico's erg klein. Een gebruikers-acceptatietest en een functionele acceptatietest lijken dan niet heel waardevol.

Maak je echter gebruik van een SaaS-applicatie waarin je bijvoorbeeld facturatie-gegevens hebt gekoppeld aan een klantbeheer-systeem dan spreek je over een heel ander risicoprofiel. Een acceptatietest is dan een no-brainer.

Die ene criticus over testen SaaS-applicaties

Een wijs persoon zei ooit: "You can't win them all". Dat klopt. Er is altijd wel iemand die zich kritisch opstelt over het testen van SaaS-applicaties. Vaak gepaard gaand met de opmerking dat wanneer je een auto koopt, je deze ook niet zelf gaat testen.

Een vergelijk wat totaal niet te maken is. Immers, auto's worden gemaakt voor het doel van transportatie, waarbij we in de wetgeving hebben vastgelegd hoe je als bestuurder in het verkeer opereert. Daarnaast is er veel wetgeving waar autofabrikanten aan moeten voldoen voordat een auto überhaupt de weg op kan. Als gevolg hiervan moet er veel worden getest.

Voor software geldt dat er nauwelijks wetgeving is ten aanzien van het op de markt brengen ervan. Laat staan dat er wetgeving is ten aanzien van het gebruik van software. Iedereen kan dus software ontwikkelen en op de markt brengen. Dat maakt dat software testen zo belangrijk is!

Advies over jouw SaaS-applicaties?

Wil je meer weten over het testen van SaaS-applicaties en of dit voor jou relevant is? Plan dan gerust een vrijblijvend adviesgesprek met ons in.

Wil jij ook beter en slimmer testen?

Ontdek onze gebruiksvriendelijke cloud producten
Testersuite maakt gebruik van cookies. Geef aan welke cookies je accepteert. Bekijk onze Privacyverklaring voor meer informatie.