Blog
Plan een afspraak

Quality for DevOps teams…

February 11, 2021

Wie Rik Marselis kent weet dat we te maken hebben met een echte ‘savvy’ op het gebied van software testen. Tijdens de recente klanten-middag van Testersuite neemt hij de Testersuite-fans mee in een presentatie over ‘Quality for DevOps teams’.

Quality for DevOps teams

In zijn betoog leidt Rik ons langs de uitdagingen van ‘high-perfomance IT delivery’ en ‘focus on business value’. Twee hippe termen die gelijk de vraag oproepen wat hiermee bedoeld wordt. Rik legt uit: “Het kwalitatief ontwikkelen van software en systemen gaat over het nemen van verantwoordelijkheid als team voor de kwaliteit. Het moet een mentaliteit zijn.”

Special banner for webinar quality for DevOps teams

Wellicht zie je dit als open deur maar de vraag is of dit wel zo’n open deur is. Neem als metafoor een afdeling klantenservice binnen een organisatie. Moet klantenservice niet een mentaliteit zijn in plaats van een afdeling? Rik vervolgt: “Kwaliteit dient ingebouwd te worden in het product, het proces en de mensen. Dat betekent ook dat testen daar onderdeel vanuit maakt in plaats van dat het een activiteit is aan het eind van het proces.”

De aandachtige toehoorders worden meegenomen langs maatregelen en activiteiten die kwaliteit leveren en borgen. Rik vertelt het publiek dat ze moeten gaan werken met cross-functionaliteit binnen DevOps teams. Hiermee wordt bedoelt dat het team beschikt over alle competenties en vaardigheden om de nodige taken uit te voeren. Geen enkel teamlid heeft dus een monopolie op het uitvoeren van een taak, ieder teamlid heeft meerdere skills en vaardigheden. Zo kan het team altijd vooruit, ook als een teamlid tijdelijk niet beschikbaar is. Een persoon kan meerdere rollen achter elkaar of zelfs parallel hebben. Het is niet gebruikelijk dat mensen een specifieke functie hebben, aangezien dat gemakkelijk zou leiden tot monopolies op bepaalde taken.

De vraag die Rik’s verhaal bij ons oproept is of DevOps teams alle disciplines in huis moeten hebben? Het antwoord van Rik is duidelijk: “Nee, dat zou erg ver gaan. Een team kan natuurlijk voor specifieke taken samenwerken met specialisten van andere teams of steungroepen.”

Boek

De deelnemers aan de Testersuite klanten-middag krijgen op intrigerende wijze voorbeelden te zien van verschillende testvormen, testsoorten, testautomatisering en exploratory testing. Steeds weer weet Rik de vertaalslag te maken naar de borging van kwaliteit door DevOps teams.

Voor wie zich wil verdiepen in deze materie is het boek Quality for DevOps teams beschikbaar. Hiervan is Rik Marselis een van de auteurs die het boek hebben samengesteld. Wil je meer weten over het boek of over bovenstaande materie? Neem dan contact met ons op via info@testersuite.nl.

Meer nieuws?

Meld je hier aan voor het laatste Testersuite-nieuws .

Wil jij ook beter en slimmer testen?

Ontdek onze gebruiksvriendelijke cloud producten
Testersuite maakt gebruik van cookies. Geef aan welke cookies je accepteert. Bekijk onze Privacyverklaring voor meer informatie.