Blog
Plan een afspraak

Onmisbare soft skills voor testers

February 21, 2017
soft skills voor testers

Ontwikkelingen als Agile/Scrum, DevOps en Cloud hebben ervoor gezorgd dat de wereld van de tester flink is veranderd. Daarnaast ondersteunen steeds meer organisaties hun core-processen met standaard (cloud) applicaties in plaats van maatwerk software.

Testers hebben hierdoor vaak geen gedetailleerde testbasis zoals functioneel ontwerpen of processchema's. Tijd om testcases te specificeren is er meestal niet, waardoor er tegenwoordig vaak exploratory testen wordt toegepast. Deze nieuwe manier van testen vraagt om sterk ontwikkelde soft skills. Graag gaan wij wat dieper in op de vier onmisbare soft skills voor testers.

1. Klantgericht

Producten worden uiteindelijk ontwikkeld voor de klant. De tester moet daarom achterhalen hoe de klant of eindgebruiker de applicatie zal gaan gebruiken. Welke reacties kan de tester verwachten bij het gebruik van deze applicaties? Je mag verwachten dat de tester deze elementen meeneemt bij het testen om de kwaliteit en de effectiviteit van de applicatie te borgen. Het positieve gevolg hiervan is, dat je krachtige adviezen kan geven over “user experience” aan het development team. Probeer daarom niet alleen te testen om fouten aan te tonen, maar zorg dat je ook een steentje kan bijdragen aan de ontwikkeling van de applicatie.

2. Vastlegging

Een pragmatische testaanpak en snelheid is van belang, maar het is ook essentieel om alles helder en compleet vast te leggen. Vastlegging van testsituaties die zijn uitgevoerd en bevindingen die daaruit zijn voortgekomen moet goed gebeuren. Wanneer er vooraf geen testcases gespecificeerd zijn die uitgevoerd moeten worden, is het nóg belangrijker om testbevindingen helder en compleet te registreren. Laten we er een voorbeeld bij pakken. Een tester is verantwoordelijk om een online webshop te testen. Op het moment dat iemand succesvol een bestelling heeft geplaatst, wordt de voorraad niet automatisch verminderd. De tester registreert een bevinding met de volgende beschrijving: voorraadsysteem werkt niet. Dit is misleidende informatie, want een ontwikkelaar weet nu niet waar dit vandaan komt. Probeer een bevinding dus zo compleet mogelijk vast te leggen, waardoor een ontwikkelaar de bevinding kan reproduceren en snel kan oplossen. Dit is één van de belangrijkste soft skills van een tester.

3. Communicatief

Wanneer een goede testbasis ontbreekt, dan zal de tester grotendeels zelf moeten achterhalen welke tests hij moet uitvoeren en wat de verwachte resultaten zijn. Hiervoor is veel communicatie nodig met consultants, ontwikkelaars en gebruikers. Ondanks een goede vastlegging van bevindingen, zal het vaak voorkomen dat een tester met het development team moet communiceren over gerapporteerde bevindingen. Om een goede relatie op te bouwen met de ontwikkelaars en om ervoor te zorgen dat de juiste oplossingen in de goede volgorde worden aangeleverd, is krachtige communicatie essentieel. Probeer ook met oplossingen te komen in plaats van problemen. Hoe snel en effectief zij jouw aanvraag zullen oppakken, zal afhangen van hoe jij met hen communiceert. Dat betekent niet dat je alles aardig moet vragen, maar denk juist aan de onderbouwing van de aanvraag. Hoe groot is de impact van de bevinding? Heb je al ideeën over het feit waar de bevinding vandaan komt? Probeer als een team te opereren om collectief het doel te verwezenlijken.

4. Inschattingsvermogen

Ondanks het feit dat er een beperkte testbasis is en er weinig tijd is voor testvoorbereiding wordt toch verwacht dat de testactiviteiten voorspelbaar zijn. Voor een beginnende tester is dit lastig, maar van een ervaren tester wordt verwacht dat hij het vermogen heeft om goede inschattingen te doen. Waar ligt de prioriteit? Hoe diepgaand moeten de tests zijn? Hoeveel tijd gaat het kosten? Hoeveel bevindingen gaan eruit komen? Dit zijn allemaal vragen waar een goed inschattingsvermogen voor nodig is. Het is daarom ook van belang om bij te houden hoeveel tijd bepaalde testtrajecten jou hebben gekost. Als jij op die manier zaken goed kunt inschatten en deadlines op tijd haalt, zal je het vertrouwen winnen van het management. Een positief gevolg hiervan is dat je meer verantwoordelijkheid zal krijgen en dit komt de persoonlijke ontwikkeling ten goede.

Linkedin groep voor testers

Wij hebben de LinkedIn-groep “Testopdrachten (vraag & aanbod)" opgezet. Deze groep is bedoeld om vraag en aanbod met betrekking tot testopdrachten bij elkaar te brengen. Ben je op zoek naar een testmanager, testcoördinator of testanalist? Plaats dan een oproep in de groep. Ben je als (freelance) testprofessional op zoek naar een interessante opdracht? Meld dan je beschikbaarheid in deze groep.


Wil jij ook beter en slimmer testen?

Ontdek onze gebruiksvriendelijke cloud producten
Testersuite maakt gebruik van cookies. Geef aan welke cookies je accepteert. Bekijk onze Privacyverklaring voor meer informatie.