Blog
Plan een afspraak

Let's talk about test... Ronald de Haan

November 21, 2019
Ronald de Haan, testconsultant PTWEE
Ronald de Haan, Testmanager

"Bij testmanagement ligt de focus meer op kwaliteit. Daarom heb ik gekozen voor het testvak"

In deze blogreeks spreken wij met testmanagers en testcoördinatoren uit diverse branches. Bij Testersuite horen wij graag de diverse visies op het gebied van testen en wat een testmanager of testcoördinator bezighoudt. Maak in deze editie van Let's Talk About Test kennis met Ronald de Haan, testmanager bij Sanquin.

Even een heads up: Wie is Ronald?

Mijn naam is Ronald, ik ben 48 jaar en woon in Veenendaal. Ik heb een dochter van 11 en een zoon van 9. In mijn vrije tijd mag ik graag mountainbiken. Dat wil zeggen, ik probeer het bij te houden. Er zijn bij ons mooie routes om te fietsen. Daarnaast mag ik graag wandelen in de bergen. Ik heb ooit met een vriend een huttentocht gedaan van vier dagen. Dit is een soort traditie geworden en nu gaan we ieder jaar twee dagen wandelen op een hoogte van 2.500 tot 3.000 meter.

Wilde je als kind al testmanager worden?

Nee, in de wieg had ik dat nog niet bedacht. In mijn latere opleiding HEAO (Management, Economie en Recht) en bij voorgaande werkgevers zat ik meer op het spoor van Finance. Door te werken in SAP-omgevingen en projecten ben ik me meer gaan interesseren in IT.

"Het belangrijkste is het meekrijgen van stakeholders en het neerzetten van een risico gebaseerd testproces"

Maar uiteindelijk ben je dus in de IT terechtgekomen?

In 1997 ben ik begonnen met werken en kwam in aanraking met SAP. Dit werd toen geïmplementeerd bij mijn eerste werkgever. Mijn daarop volgende baan was bij VA Tech Elin Holec. Daar waren ze van BAAN overgestapt naar SAP. Ik vervulde de rol van functioneel beheerder en key-user. Binnen SAP FICO heb ik de volledige activa module en het proces eromheen ingericht. Aansluitend daarop heb ik nog vijf jaar als business analist met SAP gewerkt bij NUON.  Wederom in de rol van key user.

Wanneer is bij jou de liefde voor het testen ontstaan?

Uiteindelijk krijg je behoefte aan meer uitdagingen. Zodoende maakte ik bewust de keuze voor SAP-consultancy bij Sogeti. Eigenlijk niet eens zo zeer op testen gericht. Mijn eerste opdracht bij Sogeti was die van testcoördinator bij Essent Milieu. Vanuit deze rol groeide ik door. In een volgende opdracht werd ik kwartiermaker voor een Systeem Integratie Test testline. In circa drie jaar heb ik in verschillende projecten de rol van testengineer en/of testcoördinator vervuld. Daar is de liefde voor het testvak ontstaan.

Ik heb tijdelijk een uitstap gedaan naar projectmanagement maar dit bleek me niet te liggen. Hierbij heb je te maken met andere aandachtsgebieden. Projectmanagement hangt meer tegen geld en tijd aan. Het is een ander vakgebied waar ik minder plezier aan beleefde. Bij testmanagement ligt de focus meer op kwaliteit. Daarom heb ik gekozen voor het testvak.

Gek genoeg heb ik de omgekeerde route bewandeld. Begonnen vanuit de praktijk en inhoudelijke SAP-kennis, gecombineerd met een dosis gezond verstand. Pas daarna heb ik mijn certificeringen behaald.

Je bent nu testmanager bij Sanquin. Waar liggen voor jou de uitdagingen als Testmanager?

Het belangrijkste is het meekrijgen van stakeholders en het neerzetten van een risico gebaseerd testproces. Je kunt niet alles testen qua tijd en geld. Dat betekent dat er getest moet worden op basis van risico’s. Je moet efficiënt omgaan met tijd en middelen. Dit organiseren is altijd een leuke uitdaging.

Hoe kijkt bijvoorbeeld de organisatie tegen kwaliteitsmanagement en testen aan? Hoe goed is dat ingebed in de organisatie? Je werkt met veel externen en dat kan lastig zijn als niet iedereen bekend is met de kwaliteitseisen binnen het change en release proces. Dit moet bij iedereen goed tussen de oren zitten. Testen is slechts een aspect binnen kwaliteitsmanagement.

"De stakeholders moeten kunnen vertrouwen op je expertise"

Dus voor jou is testen een onderdeel van kwaliteitsmanagement?

Een testmanager heeft altijd een actieve rol binnen QA (quality assurance). Er zijn veel factoren die van invloed zijn op een succesvol testproces. Hierbij ben je onder andere afhankelijk van de testvolwassenheid van de organisatie. De juiste belanghebbende moeten aangehaakt zijn vanuit de organisatie. Iedereen moet het belang van een goed testproces zien. Als testprofessional neem je altijd een onafhankelijke positie in. De stakeholders moeten kunnen vertrouwen op je expertise en dat je in staat bent een gedegen kwaliteitsadvies te geven. Als testprofessional adviseer je aan de projectmanager of stuurgroep die op basis van jouw advies een beslissing nemen.

Hoe ziet volgens jou de toekomst eruit voor de testmanager?

De traditionele rollen van testengineer en testmanager vervagen voor een groot deel van de projecten. Binnen een agile omgeving ben je het teamlid met de pet van testexpertise en focus op de inhoud. Verder moet de testmanager in de toekomst steeds meer kennis hebben van testtooling en testautomatisering. Ik zie de rol van testmanager tegenwoordig meer als ketenregisseur binnen complexe IT-omgevingen omdat overall testregie altijd nodig blijft.

Wat wordt de toekomst van testautomatisering?

Dit is belangrijk en wordt steeds belangrijker. Vooral als organisaties meer agile willen werken met een korte time to market. Handmatig testen gaat nooit helemaal verdwijnen en is afhankelijk van de omgeving waarin je zit.

Is geautomatiseerd testen niet door een tunnel kijken?

Als je denkt dat geautomatiseerd testen alles gaat oplossen dan klopt bovenstaande bewering. Je moet goed kijken naar je testproces en de volwassenheid ervan. Hoe registreer je alles, hoe goed zijn je scripts en wil/kan je alles wel automatiseren? Is het volume wel groot genoeg? Je kunt alles wel willen automatiseren maar als er geen goed eigenaarschap is dan verzandt alles na een paar maanden weer. Je moet het wel beheren en onderhouden. Maar geautomatiseerd testen is zeker niet de holy grale.

Agile is niet altijd de beste oplossing. Voor sommige type projecten blijft een watervalaanpak een betere oplossing; dat geldt in veel gevallen voor SAP/ERP-projecten. Bij een Agile aanpak ontstaan soms wat eilandjes.

"Je bent het kwaliteitsgeweten binnen het project"

Wat heeft Testersuite jou tot nu gebracht

In mijn huidige project begonnen we met Defectsuite (red: inmiddels is de dienstverlening van Defectsuite overgegaan in Testersuite FREE). Dit zorgde voor een transparant bevindingenproces. De rapportages gaven duidelijkheid over het aantal bevindingen en zwaarte daarvan. Omdat de dienstverlening van Defectsuite stopte, zijn we overgestapt op Testersuite. Inmiddels hebben we Testersuite ingericht. Vanaf december starten we met testen. Het inrichten heeft geleerd dat Testersuite een hoog gebruiksgemak heeft en daarmee hebben we snel het testproces in Testersuite weten in te richten.

In het verleden heb ik met diverse andere bevindingentools gewerkt, maar de eenvoud in inrichting en gebruik van Testersuite maakt het krachtig. Als je daar een dag voor gaat zitten heb je het snel in de vingers. Testersuite is intuïtief en erg sterk in het voorkomen van een complex testproces.

Een kritische vraag van het Testersuite Team, wat kan er beter?

Op dit moment heb ik nog geen verbeterpunten voor Testersuite. We vonden het jammer dat Defectsuite gestopt is. Echter, de kosten voor Testersuite PRO waren niet zo’n probleem dus we zijn snel overgestapt. Daardoor is TS nu de eerste testmanagement tool binnen dit project.

Wat wil je startende jonge testmanagers meegeven?

Als testprofessional moet je de spin in het web willen zijn. Kennis van processen en de business in combinatie met je testexpertise is van groot belang om succesvol te zijn. Daarin zit je belangrijkste bijdrage. Dat vereist flexibiliteit. Je moet geen oogkleppen op hebben en je overal tegenaan willen bemoeien. Gevraagd of ongevraagd. Je bent het kwaliteitsgeweten binnen het project.

Let’s talk about test!

Heb jij ook interessante ervaringen in het testvak die je wilt delen? Laat het ons weten! Let's talk

Wil jij ook beter en slimmer testen?

Ontdek onze gebruiksvriendelijke cloud producten
Testersuite maakt gebruik van cookies. Geef aan welke cookies je accepteert. Bekijk onze Privacyverklaring voor meer informatie.