Blog
Plan een afspraak

Let's talk about test... Robert van Hooff

February 19, 2020
Robert van Hooff, testmanager bij NIBC
Robert van Hooff, testmanager

“Een systeem waar mensen mee werken moet ook werkbaar zijn voor mensen.”

In deze blogreeks spreken wij met testmanagers en testcoördinatoren uit diverse branches. Bij Testersuite horen wij graag de diverse visies op het gebied van testen en wat een testmanager of testcoördinator bezighoudt. Maak in deze editie van Let’s Talk About Test kennis met Robert van Hooff, testmanager van PTWEE bij NIBC.

Even een heads up: Wie is Robert?

Mijn naam is Robert en ik ben 50. Samen met mijn vrouw en drie kinderen woon ik in Bleiswijk, vlakbij het riviertje de Rotte waar we vaak lopen met de hond. Mijn dochters zijn 13 en 18. Mijn zoon is 20 en gaat waarschijnlijk een IT-opleiding doen.

Bleiswijk? Dus dan ben je waarschijnlijk Feyenoordsupporter?

Zeker weten!

Wilde je als kind al testcoördinator worden?

Nee, nee, nee. In mijn kindertijd wilde ik piloot worden. Daar kwam in de puberteit het idee bij om kok te worden. Mijn interesse voor koken begon namelijk te groeien. Dit werd een hobby van me.

Na het vwo ben ik de heao gaan doen. Ik kon kiezen tussen de HES Rotterdam en HES Amsterdam. Als inwoner van Den Haag kies je dan uiteraard voor kwaliteit en dus voor Rotterdam. Vanuit mijn grote voorliefde voor talen (Engels, Duits en Frans) koos ik voor de richting International Management. Naast de economische en financiële vakken bestond deze opleiding ook uit talen. Mijn stageperiode heb ik volbracht in Ludwigshafen.

Vanuit PTWEE heb ik onlangs een opdracht gedaan waarvoor ik in Frankfurt terecht kwam. Daar heb ik met Duitse collega’s een nieuwe digitale werkplek getest. Bij de Nederlandse vestiging is de voertaal Engels. Dus ook daar kom ik aan mijn trekken qua talen.

Hiervoor gebruikte ik Wordperfect 5.1 en Lotus 123.”

Hoe ben je in de IT terecht gekomen?

Na mijn studie moest ik in dienst. Wij waren de laatste lichting (93-3) dienstplichtigen. De diensttijd duurde uiteindelijk 10 maanden omdat de dienstplicht op 1 januari werd afgeschaft. De koude oorlog was tot een einde gekomen en bij Directie Materieel zat men met veel overtollige munitie. Dit moest ontmanteld worden. Het was mijn taak een internationaal (dus weer talen) inkooponderzoek te doen. Doel hiervan was het selecteren van een partij die de munitie professioneel kon gaan afvoeren tegen lagere kosten. Hierbij heb ik gebruik gemaakt van de toenmalige beschikbare applicaties.

Tijdens mijn periode bij het COA in Rijswijk startte ik als stafmedewerker informatievoorziening. Mijn taak was het verzamelen van alle managementinformatie die de centrale directie nodig had. Hiervoor gebruikte ik Wordperfect 5.1, Lotus 123 en Harvard Graphics, wat toen de standaard was. Dat optimaliseerde ik en dat zorgde ervoor dat ik snel bekend stond als brein voor informatievoorziening. Men zag dat ik het leuk vond en er aanleg voor had.

Al snel kwam de vraag naar ondersteuning voor een bestaand maatwerksysteem waarin alle informatie van de opvangcentra en de bewoners in werden opgeslagen. Ik heb dat mogen coördineren als coördinator functioneel beheer. Eens per maand organiseerde ik een meeting met superusers. Hier kwamen functionele wensen uit, bepaalden we de prioritering en bekeken we de impact voor IT. Vervolgens gingen we met de release de eerste testen doen.

‘Het systeem moet doen wat het belooft.”

Ah, dus daar kwam het testen op je pad?

Ja inderdaad. Ik heb een sterke overtuiging dat een systeem waar mensen mee werken ook werkbaar moet zijn voor mensen. Het systeem moet doen wat het belooft. Efficiënt, gebruiksvriendelijk en eenvoudig. Mensen moeten blij zijn met de tool waarmee ze werken. De IT is een enabler richting de business. Nieuwe technologische ontwikkelingen zijn interessant maar te vaak ontstaat er een te grote gap tussen aanbod aan functionaliteiten en wat men echt nodig heeft. Eindgebruikers kunnen vaak moeilijk verwoorden wat ze aan functionaliteit nodig hebben. De gebruikte IT moet vooral bruikbaar zijn en eindgebruikers ondersteunen voor optimaal resultaat. Die gap dichten is waar ik in mijn carrière continu voor ga.

Waar liggen je uitdagingen als Testmanager?

Op tijd klaar zijn! Je kan niet vroeg genoeg betrokken zijn als testmanager (vanuit quality assurance) bij projecten. Maak doelstellingen zo smart mogelijk. Bepaal zo vroeg mogelijk in het proces je requirements. Vraag je gelijk af kan ik dit testen met beheerders en gebruikers? Ik wil het voor me kunnen zien hoe het straks in gebruik is. Kan ik dat niet dan ga ik vragen stellen en mensen challengen. De bank waar ik nu voor werk heeft kwaliteit van haar IT hoog in het vaandel staan. Daar ziet men gelukkig de noodzaak om testmanagers vroeg te betrekken bij belangrijke IT-ontwikkelingen.

We zijn onlangs gestart met een nieuw Salesforce project waarvoor het contract net getekend is. De eerste vraag is dan wat is er precies gecontracteerd? Wat gaan we met die partij doen en in welke volgorde? Hoe houd je dingen heel? Je zit nooit in een greenfield situatie want de winkel moet openblijven. Je kan niet in splendid isolation iets releasen zonder rekening te houden met het landschap waarin het moet landen. Je hebt rekening te houden met te ondersteunen processen, migraties, integraties, security, compliance, etc… noem het maar op. Hier worden steeds meer eisen aan gesteld.

Wat zijn de belangrijkste milestones die je hebt behaald bij de bank?

De belangrijkste is dat we een nieuw digitaal werkplekconcept hebben geïmplementeerd waar nauwelijks incidenten bij de uitrol zijn geweest. Management van de verschillende vestigingen heeft haar complimenten uitgesproken voor de geruisloze uitrol. Directie van de IT-leverancier heeft aangegeven niet eerder  een uitrol te hebben gedaan bij een klant met zo weinig incidenten. Dat was een leuk compliment om te krijgen. Daar doe je het voor.

Ook belangrijk om te noemen is het gebruik van quality gates. De gebruikers acceptatie test is de ultieme test. Ik moest wel eens adviseren om livegangen uit te stellen omdat er niet voldaan werd aan de kwaliteitscriteria. Die adviezen werden door het management overgenomen. Testersuite heeft me goed geholpen om een feitelijke onderbouwing te kunnen aanleveren op basis van bevindingen, defects en acceptatiecriteria.

"Ik ben blij dat we dit met Testersuite heb gedaan want ik kon alles aantonen."

Welke rol speelde Testersuite daar dan in?

Het project ging om circa 140 client applicaties een vergelijkbaar aantal business applicaties , diverse  randapparatuur, nieuwe netwerken, serveromgevingen, noem maar op. Testersuite hielp met het maken van een product/risico analyse. We hebben met eindgebruikers getest waarvan een deel niet eerder gestructureerd heeft getest. Deze mensen laten werken in Testersuite ging zeer soepel. We konden daardoor heel makkelijk verantwoorden wat we getest hadden en wat de uitkomsten waren.

Een leuke benefit van Testersuite is dat het naast eenvoudig en compleet is, ook een goede audit trail heeft. Ik heb net een project gedaan waarbij we ge-audit zijn. Ik ben blij dat we dit met Testersuite heb gedaan want ik kon alles aantonen.

Hoe ziet de toekomst eruit voor de testmanager?

Ik denk dat de volgende slag testautomatisering is. Daar moet je als organisatie wel klaar voor zijn. Dit maakt het werk voor testers en de testorganisatie bij repeterende testcases eenvoudiger. Het werk van de testmanager verschuift daardoor meer naar het analyseren. Waarom krijg ik steeds dezelfde bevindingen in dezelfde hoek en hoe gaan we dit structureel  oplossen?

Is testautomatisering eigenlijk niet automatisering binnen testen?

Dat klopt. Ik werd eerder ook al getriggerd door die uitspraak. Analyse betekent ook weer dat je initieel weer handmatig moet testen om te kijken of je analyse klopt en hoe kan je dat weer omvormen naar een regressie-test-set. Daarnaast kun je ook niet alles geautomatiseerd testen.

Een kritische vraag van het Testersuite Team, wat kan er beter?

De rapportage mogelijkheid in Testersuite is sterk verbeterd. Het zou mooi zijn als we ook een vrijgave-advies kunnen vastleggen in Testersuite. Dan ligt je gehele testrapportage, besluitvorming daarover voor quality gates en de audit trail hierop vast in Testersuite.

Wat wil je startende jonge testmanagers meegeven?

Wees jezelf en blijf altijd zaken ter discussie stellen op een manier dat het niet bedreigend is. Voorkom dat je jezelf buitenspel zet. Bereid zaken met mensen goed voor zodat het geen verrassing wordt wat je gaat adviseren.

Wil je nog iets kwijt?

Als ik terugkijk op mijn carrière dan zie ik een duidelijke rode draad, steeds weer oplossingen voor de klant kwalitatief goed maken, ongeacht welke functie.

Let’s talk about test!

Heb jij ook interessante ervaringen in het testvak die je wilt delen? Laat het ons weten! Let's talk

Wil jij ook beter en slimmer testen?

Ontdek onze gebruiksvriendelijke cloud producten
Testersuite maakt gebruik van cookies. Geef aan welke cookies je accepteert. Bekijk onze Privacyverklaring voor meer informatie.