Blog
Plan een afspraak

Test management tool: wat is het en wat kun je ermee?

August 22, 2019

Wat is een test management tool? Soms zijn de meest simpele vragen de beste. Als je dagelijks met de materie van testprocessen, testtools en test management bezig bent, is het af en toe even goed om uit te zoomen. Gewoon om te kijken of we nog allemaal op dezelfde pagina zitten. Daarom beantwoorden we in deze blog de simpele maar goede vraag: Wat is een test management tool?

typmachine typt blog: Wat is een testmanagement tool


De test management tool

Laten we beginnen met wat een test management tool vooral niet is. Het is geen tool...

 • die geautomatiseerd software test;
 • die de testmanager of testcoördinator op een zijspoor zet;
 • waarmee alleen de testmanager en/of testcoördinator werkt (immers, alle medewerkers die testtaken uitvoeren gebruiken de tool);
 • alleen voor de IT afdeling (zie vorig punt);
 • waarmee je hetzelfde doet als in Excel, maar dan in de cloud;
 • waarin je zaken moet vastleggen puur voor rapportage doeleinden en ter verantwoording;
 • die veel extra tijd gaat kosten (het levert juist tijdwinst op!);
 • die alleen maar geschikt is voor testen op de ‘oude’ (waterval) manier (een test management tool is ook onmisbaar voor testen binnen agile/devops omgevingen)

Maar wat is een test management tool dan wel? Laten we eens beginnen bij het testproces. In onze samenleving is software niet meer weg te denken. We worden er steeds afhankelijker van. Sterker nog, we vertrouwen er steeds meer op. De gevolgen van fouten in software worden steeds groter en kunnen leiden tot catastrofes. Of het nu gaat om maatwerk systemen of om standaard applicaties. Of de software nu op eigen servers draait, in de cloud of bij een hosting partner. Het is van groot belang dat iedere organisatie de software waar ze afhankelijk van is goed test.

Bedrijfsprocessen testen met een tool

Het hebben van een goed testproces is dus belangrijk. Dit testproces dient verweven te zijn met alle bedrijfsprocessen. Hier ligt een master testplan aan ten grondslag. Dit houdt in dat iedere implementatie, integratie, migratie, upgrade en update van applicaties getest dienen te worden. Denk hierbij aan functionele acceptatie testen (FAT) en gebruikers acceptatie testen (GAT). En de tests worden op verschillende omgevingen uitgevoerd; ontwikkel-, test-, acceptatie omgeving en soms ook op de productie omgeving.

Een testproces opzetten

Zoals je hierboven ziet is een testplan en het daaraan gekoppelde testproces best omvangrijk. De vraag is nu hoe ga je een dergelijk proces opzetten? Hierbij zul je een aantal zaken moeten gaan regelen. Denk hierbij aan de volgende zaken:

 • Wie gaan er testen? Applicatiebeheerders, key-users, users..?
 • Wat en hoe gaat er getest worden?
 • Hoe vaak gaat er getest worden? Is er sprake van een frequente update cyclus?
 • Hoe communiceer je met de stakeholders over het testproces?
 • Hoe en waar worden de testresultaten vastgelegd?
 • Waar worden bevindingen (defects) geregistreerd en hoe worden ze opgelost?
 • Op welke wijze borg je het gehele proces en hoe zorg je voor track and trace?

Om bovenstaande zaken te kunnen managen, uitvoeren en controleren in een goedlopend proces, is een test management tool onontbeerlijk.

Een goed lopend testproces

Hierboven hebben we aangegeven wat een testproces inhoudt. Organisaties die hun eerste stappen zetten met het opzetten van een testproces, zien we vaak beginnen met Excel sheets en Word documenten. Dit kan op zich prima werken. Echter, wanneer het testproces omvangrijker wordt, zien we vaak dat er fouten gemaakt worden. Spreadsheets worden te vaak hergebruikt of zijn door slecht versiebeheer niet meer leesbaar. Er worden emails over en weer gestuurd waardoor de tijdslijn en de communicatie verslechteren. De testmanager raakt het overzicht en de grip op zijn proces kwijt wat weer risico vergrotend werkt.

Voordelen van test management software

Met een test management tool voorkom je dat je grip en controle op je testproces kwijt raakt. Je creëert testtrajecten in een test management tool op basis van je IT-landschap. Bouwt testscripts en laat deze uitvoeren middels een onderliggende workflow. Legt bevindingen en testresultaten vast en creëert een volledige historie en track and trace. Door middel van rapportage mogelijkheden weet je altijd waar je in het testproces zit. Hierdoor kun je ook snel en eenvoudig aan het management rapporteren. Een goede test management tool helpt je bovengenopemde stappen te zetten door middel van verschillende modules. Zo bouw je eenvoudig je testproces in de testtool op.

Van test management tool naar geautomatiseerd software test tool en quality portal

Zoals beschreven helpt een test management tool je dus bij het opzetten, onderhouden en uitvoeren van een volwassen testproces. Maar het brengt nog andere voordelen met zich mee. Doordat je middels de test management tool overzicht hebt op je testproces, weet je ook welke processen qua testen geautomatiseerd kunnen worden. De scripts uit de test management tool zijn te gebruiken voor de testautomation tool. Denk hierbij vooral aan veel voorkomende regressietesten. Maar omgekeerd werkt het ook. Bevindingen die opgemerkt worden met een testautomation tool worden direct naar de test management tool 'geschoten'. Zo kun je deze bevindingen laten oppakken door je developer en vervolgens hertesten.

IT Service Management tool

Ook je IT Service Management tool is te koppelen aan je test management tool. Changes in je productieomgeving kunnen vanuit je ITSM tool aangeboden worden in je test management tool zodat deze getest kunnen worden. Wanneer een test is afgerond wordt vervolgens vanuit de test management tool een sein teruggegeven naar je ITSM tool.

Niet onbelangrijk is de bewijslast of track and trace die je met de test management tool vastlegt. Bij audits en/of accountantscontrole kun je eenvoudig met één druk op de knop documenten overleggen. In het kader van gegevensbescherming en compliancy is dit ideaal.

Beste test management tool

Testersuite helpt je op heel eenvoudige wijze bij het uitvoeren van je testproces. Zijn jouw collega's nog niet ver in hun testvolwassenheid? Geen probleem, in Testersuite kan je heel eenvoudig beginnen met alleen het vastleggen van bevindingen. Echte testkennis is niet nodig. Ben jij een testprofessional? Ook dan is Testersuite de beste test management tool voor jou. Voer je testtrajecten uit, maak testcases, los bevindingen op, manage je release beheer en rapporteer aan de stakeholders.

Ben je geïnteresseerd in wat Testersuite voor jou kan betekenen? Bekijk dan hier de mogelijkheden en prijzen. Wil je nog wat meer weten? Plan dan hier een vrijblijvend adviesgesprek of vrijblijvende demo met ons in.

Wil jij ook beter en slimmer testen?

Ontdek onze gebruiksvriendelijke cloud producten
Testersuite maakt gebruik van cookies. Geef aan welke cookies je accepteert. Bekijk onze Privacyverklaring voor meer informatie.