Blog
Plan een afspraak

Let's talk about test... Wendy Bruin

December 8, 2020
Wendy Bruin, Testspecialist.
Wendy Bruin, Testspecialist.

In deze blogreeks spreken wij met testprofessionals uit diverse branches. Bij Testersuite horen wij graag de diverse visies op het gebied van testen en wat een testprofessional bezighoudt. Maak in deze editie van Let’s Talk About Test kennis met Wendy Bruin, testspecialist bij Staedion via Squerist

“Blijf bij de feiten en blijf stoer kijken”

Even een heads up: Wie is Wendy?

Ik ben Wendy, woonachtig in Zaandam met mijn partner en ben moeder van twee jongens, Jesse(16) en Tibbe(13). Verder hou ik van lezen en koken.

Wilde je op de lagere school al testmanager worden?

Nee, ik wilde schrijfster worden. Dat is niet gelukt, maar wie weet schrijf ik ooit een boek over testen haha. Ik wilde literatuurkunde doen maar uiteindelijk ben ik vrij vroeg gaan werken. Al werkend ben ik doorgerold in het testvak.

Hoe ben je in het testvak terecht gekomen?

Ik kom oorspronkelijk bij IBM vandaan. Daar werkte ik niet in een IT-rol maar wel in een IT-omgeving. Bij IBM kwam ik in een functie terecht waar ik onbewust al veel met testen bezig was.

Bij een andere werkgever werd ik FAT-tester en vervolgens testcoördinator. Hierdoor begon ik andere testers aan te sturen. Zo kwam ik in aanraking met senior-testers. Dat was het moment dat ik dacht, dit wil ik! Daar begon mijn carrière als testprofessional.

Uiteraard kwam ik in aanraking met TMAP, SQL en certified agile testen. Door samen te werken met ontwikkelaars en devops heb ik ook de technisch kant leren kennen. Dat was voor mij het moment om in andere keukens te gaan kijken. Zo ben ik bij Squerist terecht gekomen.

Waar liggen volgens jou de uitdagingen van een testspecialist?

Door je proces goed in te richten wordt het ontwikkeltraject beter. Dat draag ik sterk uit. Het betekent dat je transparant werkt met de juiste mensen op de juiste plek. Binnen woningcorporaties heb je altijd te maken met meerdere leveranciers en testomgevingen. Het is de kunst om die met elkaar te laten praten. Met de juiste middelen, de juiste mensen de juiste dingen doen. Dat is een uitdaging.

“Als meewerkend voorvrouw werk ik het beste”

Hoe ga je daar in de praktijk mee om?

Dat is nu de reden dat ik testspecialist het juiste woord vind voor mijn functie. Ik sta midden in het veld en stuur de mensen zo beter aan. Aansturen houdt ook in dat ik mensen help in hun testwerk. Ik test mee met mijn team in Testersuite op dit moment. Dit doe ik graag. Daardoor probeer ik mensen op de goede trein te krijgen. Dit is soms lastig maar men gaat hierdoor wel inzicht krijgen en het belang van testen inzien. Als meewerkend voorvrouw werk ik het beste.

Welke ‘milestones’ heb je behaald bij Staedion?

Het vergroten van de bewustwording van het belang van goed testen. Daar ligt nu meer nadruk op en krijgt goede vormen.

We gebruiken daar Testersuite voor. Toen ik begon bij Staedion was Testersuite al beschikbaar. Door de eenvoud van Testersuite had ik de tool snel onder de knie. Daardoor kan ik nu laten zien dat het geen dubbele administratie is maar juist ondersteunend is aan het proces. Het creëert transparantie waardoor men in gaat zien wat het nut van een testmanagement-tool is.

Heb je geen training gehad in Testersuite?

Nee, want Testersuite is niet complex. Met de documentatie in Testersuite kon ik het snel zelf onder de knie krijgen. Het is gebruiksvriendelijk. De stappen die mijn voorganger al had gedaan in Testersuite hielpen daar ook bij.

Natuurlijk helpt het als je een test-achtergrond hebt. Soms denk ik waarom kiest Testersuite voor een bepaalde werkwijze? Maar aan de andere kant moet je vooraf ook goed met elkaar afstemmen hoe je zaken in Testersuite registreert. En dan wordt het ook leuk! En als iets niet werkt gaan we het weer anders doen. Trial en error zeg maar.

Welk probleem lost Testersuite voor jou op?

Het transparant zijn. Bij een woningcorporatie heb je tal van leveranciers, functioneel beheerders en eindgebruikers. Met Testersuite krijg je grip op de situatie en blijf je transparant. Dat is voor mij de grootste win. Hoeveel bevindingen zijn er, wat zijn de bevindingen, zijn we in control, zijn we dingen vergeten, etc… Door mijn ervaring heb ik wel een helicopterview maar voor anderen is dit ook van belang. Daar helpt Testersuite bij.

As-we-speak ben ik met twee leveranciers bezig die ik ook toegang heb gegeven tot onze Testersuite-omgeving. Eén leverancier heeft eigen tooling dus daar registeren we dubbel. De andere leverancier vindt het prima om alleen Testersuite te gebruiken.

We weten dat Testersuite een API heeft. Voor de toekomst moeten we nadenken welke koppelingen we gaan maken en met welke tools en leveranciers.

Is het noodzakelijk een functionele-acceptatietest (FAT) en gebruikers-acceptatietest (GAT) altijd zelf te doen?

Jazeker. Een keten bestaat uit meerdere softwareleveranciers. Wij hebben het overzicht en de leverancier weet niet wat we nodig hebben. Hij kent onze (kritische) bedrijfsprocessen niet in detail. Dus we doen altijd zelf een FAT en een GAT.

Welke uitdagingen op testgebied liggen er nog bij Staedion?

Het laten landen van testen gaat steeds beter. De volgende stap is geautomatiseerd testen. Met name op bedrijf kritische processen waarvan je wilt weten dat het niet omvalt. Maar dit dien je wel klein te houden.

Aanvullend daarop ga je er omheen testen. Dit gebeurt handmatig. Met een goed gescripte regressietest-set kun je aanvullend heel mooi exploratory testen toe passen.

We zijn in gesprek om dit alles te gaan realiseren.

Hoe pak jij dit aan?

Klein beginnen. Zorgen dat het testen bij iedereen goed tussen de oren zit. Kleine sets uitwerken met maximaal 15 scripts die de happy flow dekken. Dan wordt het een olievlek die zich uitbreidt.

Het is belangrijk dat de regressietest een goede plek heeft in het ontwikkelteam. Zo wordt het onderhoud van de scripts meteen meegenomen. Op die manier blijft je testset up-to-date.

Een kritisch vraag van het Testersuite team. Waar zie jij kans voor verbetering?

Ik ben pragmatisch en niet geneigd om alles in stappen uit te werken. Eigenlijk wat meer exploratory-testing achtig. Het zou fijn zijn als dat wat prominenter wordt in Testersuite. Het komt ook doordat ik vaak uit mijn hoofd test en veel op ervaring doe. Dat speelt daar ook wel een rol bij.

“Als specialisten moeten we ervoor waken dat we T-shaped blijven”

Hoe ziet de toekomst eruit voor de testmanager?

Lastige vraag. Je weet amper welke technologie op ons afkomt. Als specialisten moeten we ervoor waken dat we T-shaped blijven. Je moet wel mee met de ontwikkelingen die op je afkomen. Het testvak wordt breder. Testautomation gaat meer een rol spelen maar handmatig testen blijft bestaan.

Wat is jouw advies aan andere testmanagers?

Wat je sterk ziet is dat testen vaak een eindstation is. Dat betekent dat je altijd een bepaalde druk hebt en stoer moet blijven kijken. Blijf bij de feiten. Hou vast aan wat jij vindt dat er getest moet worden om de kwaliteit te bewaken.

Ik ervaar het zo en werk volgens dat principe. Zo kan je altijd uitleggen waarom iets getest moet worden. Blijf bij je verhaal en leg het uit zonder dat je die chagrijnige collega wordt. Dan gaan ze je kracht zien en dat maakt het testproces mooi.

Wil je nog wat kwijt?

Nee.

Let’s talk about test!

Heb jij ook interessante ervaringen in het testvak die je wilt delen? Let’s talk!

Meer nieuws?

Meld je hier aan voor het laatste Testersuite-nieuws.


Wil jij ook beter en slimmer testen?

Ontdek onze gebruiksvriendelijke cloud producten
Testersuite maakt gebruik van cookies. Geef aan welke cookies je accepteert. Bekijk onze Privacyverklaring voor meer informatie.