Blog
Plan een afspraak

Let's Talk About Test... Pascal van den Brink

September 12, 2017
Pascal van den Brink, testmanager bij Hanos.
Pascal van den Brink, Testmanager

In deze blog reeks spreken wij met testmanagers en testcoördinatoren uit diverse branches. Bij Testersuite horen wij graag de diverse visies op het gebied van testen en wat een testmanager of testcoördinator bezighoudt. Maak kennis met Pascal van den Brink, testcoördinator bij HANOS.

Wie is Pascal?

Ik ben Pascal van den Brink, 32 jaar en ik woon in Apeldoorn. Ik ben getrouwd,  ik heb één dochter en de tweede dochter is op komst. Ik werk al ruim 16 jaar bij HANOS waarvan de laatste paar jaar als testcoördinator in een SAP project.

Kun je iets vertellen over HANOS?

HANOS is een horeca groothandel. Bij HANOS staat de klanttevredenheid voorop, en streven wij ernaar om de verste en kwalitatief beste producten te hebben. Wij zorgen voor een fijne ervaring voor de klanten. Naast een uitgebreid assortiment  kan een klant bijvoorbeeld ook advies krijgen over een wijn die perfect bij een gerecht past, of ze kunnen tips krijgen wanneer ze gerechten gaan samenstellen. Daarnaast verzorgen wij luxueuze kerstpakketten die ook op maat kunnen worden gemaakt.

Hoe ben je terecht gekomen bij HANOS?

Op mijn 16e ben ik als bijbaantje bij HANOS in het magazijn gaan werken. Ik had een IT opleiding gedaan en wilde vervolgens een opleiding logistiek en economie gaan volgen. Die opleiding bleek niet aan mij besteed. Ik ben met de opleiding gestopt en ben fulltime bij HANOS in dienst gekomen. Ik heb verschillende functies gehad. Van heftruckchauffeur tot orderbeheer tot logistiek medewerker bij de kerstpakketten. De IT bleef toch mijn interesse hebben en ik heb bij HANOS de kans gekregen om de IT in te gaan. Ik ben eerst 6 jaar systeembeheerder geweest en uiteindelijk overgestapt naar de rol van functioneel tester.


“Ik vind het belangrijk om onze testers te scholen. Dit vergroot ook de bewustwording over het belang van testen”


Wat is je huidige rol bij HANOS?

Toen ruim drie jaar geleden de SAP implementatie bij HANOS ging starten ben ik de rol van testcoördinator gaan invullen. We vonden het belangrijk dat de business zelf ging testen maar er moest wel een mate van sturing zijn. Op dit moment zijn wij klaar met de uitrol van SAP en zijn we bezig met het optimaliseren van SAP. De wijzigingen die we doen worden releasematig doorgevoerd. Het Change Advisory Board (CAB) bepaalt welke wijzigingen in welke release worden doorgevoerd.

Ik doe nu de voorbereiding en de coördinatie van het testen van de releases. Hiervoor heb ik testsets en datasets gemaakt. Ons team bestaat uit vier consultants (functioneel beheerders) en twee ABAP ontwikkelaars. Met elkaar (in het CAB) stellen we de releases samen. Verder zijn er ongeveer vijftien mensen van de business (key-users en eindgebruikers) die tests uitvoeren. De consultants doen met name unittests en exploratory testing, de business testers testen gestructureerd met behulp van de test- en datasets.

We hebben iedere vier weken een release. De eerste twee weken specificeren we de testcases en wordt er getest door de consultants en ontwikkelaars. Als er nieuwe processen getest moeten worden dan neem ik het initiatief om met het business team om de tafel te zitten om de testscenario's te maken. Ik maak daarbij zoveel mogelijk gebruik van bestaande testcases. De derde week gaat de business testen. Als de kwaliteit goed genoeg is en er geen blokkerende issues meer zijn dan gaat de release naar productie. In de vierde week wordt er nazorg geleverd, incidenten met hoge prioriteit worden opgelost. Daarnaast starten we in de vierde week met de voorbereidingen voor de volgende release, de functionele en technische ontwerpen worden gemaakt.

Hoe ziet jouw dag eruit?

Om 6:50 zit ik op de fiets onderweg naar mijn werk. Ik hoef maar vijf minuten te fietsen. Als ik op kantoor kom dan start ik met het verwerken van mijn openstaande mails. Daarna kijk ik welke wijzigingen er in TOPdesk klaar staan voor de komende release. Ik zet in Testersuite de tests klaar voor de wijzigingen die getest moeten worden. Als testcoördinator sluit ik ook vaak aan bij projectoverleg. Daarnaast beheer ik ook nog de SAP autorisaties. Ik test zelf de autorisaties en rollen, vervolgens laat ik SAP gebruikers de autorisaties testen en accepteren (de Gebruikers Acceptatie Test).

Welke uitdagingen heb je als testcoördinator?

Mijn grootste uitdaging is om de mensen van de business tijd vrij te laten maken om goed en geconcentreerd te testen. Daarbij streef ik ernaar om de testers te laten focussen op de processen waar de risico's het hoogst zijn.

Hoe los je dit op?

Het inplannen van de tests doe ik een paar weken van te voren zodat de business testers de mogelijkheid hebben om er tijd voor in te ruimen. Dat werkt goed omdat het dan op tijd is vastgelegd en afgesproken. Wanneer we gaan testen dan doe ik dat bij voorkeur in een aparte ruimte. De business testers gaan bij voorkeur niet op hun eigen werkplek testen. Op die manier zorg ik ervoor dat er geconcentreerd en goed wordt getest. Ik schuif dan zelf ook aan bij de testers en probeer zoveel mogelijk de stoorzenders, als bijvoorbeeld telefoons, uit te schakelen. Dit werkt goed. Wanneer we bij elkaar zitten kunnen we ook heel snel onderling zaken afstemmen als dat nodig is. Voor een extra steuntje in de rug scholen wij onze testers. Binnenkort krijgen de testers de cursus 'Gestructureerd SAP testen' van PTWEE. Doel is om de bewustwording van het belang van testen te vergroten en om handvaten mee te geven om goed gestructureerd te testen.

Jullie maken gebruik van Testersuite, hoe zetten jullie dit in binnen het testtraject?

Er zijn voor alle SAP transacties, die gebruikt worden bij HANOS, testcases gemaakt en deze hebben we gecombineerd in testscenario’s. Als er een release wordt getest dan ga ik de relevante testscenario’s klaarzetten en geef ik aan welke varianten er getest moeten worden. De varianten worden mij aangereikt door de consultants en/of ontwikkelaars. In de testscenario’s staan de ticket nummers die ook in TOPdesk staan. De testers voeren de tests uit in Testersuite en leggen meteen de bevindingen vast. Ik controleer de bevindingen en bepaal welke moeten worden opgepakt door de consultants en de ontwikkelaars. De bevindingen worden opgelost en ik wordt automatisch geïnformeerd als ze zijn opgelost. De business testers hertesten de bevindingen en sluiten de bevindingen als ze goed zijn opgelost.


“Alles aan Testersuite is gemak. Je kan bij wijze van spreken een onbekend iemand van zijn fiets trekken en hem met Testersuite laten werken”


Wat is de toegevoegde waarde van Testersuite?

Voor mij als testcoördinator is het heel prettig dat ik een goede tool heb waarmee ik eenvoudig de testvoorbereiding en testcoördinatie kan doen. Met Testersuite is het voor mij heel makkelijk om alle tests in de juiste volgorde klaar te zetten. Het helpt structuur te geven aan mijn testtrajecten. De Masterlist module vind ik een handige functie voor het beheren en gebruiken (ophalen) van de regressie testcases en testscenario's. Daarnaast kun je in Testersuite eenvoudig testresultaten en bevindingen terugvinden. Zo kunnen wij bij HANOS controleren of iets in het verleden al een keer is getest. Een ander voordeel van Testersuite is dat het heel makkelijk is in gebruik. Je kan bij wijze van spreken een onbekend iemand van zijn fiets trekken en hem met Testersuite laten werken.

Ik vind het heel positief dat Testersuite klanten goed informeert over nieuwe functionaliteiten. De wijzigingen worden beschreven in release notes die we kunnen lezen in de help documentatie. Wanneer er nieuwe release notes zijn dan wordt je daarop gewezen als je inlogt in Testersuite. Daarnaast heb je de mogelijkheid om korte webinars te volgen waarin uitleg wordt gegeven aan nieuwe functies. Ik heb laatst een webinar gevolgd waarin onder andere de importfunctie is uitgelegd. De importfunctie was iets waar ik in het begin een beetje mee aan het stoeien was. Na de demo en uitleg in het webinar was mij helemaal duidelijk hoe het werkt en wat de mogelijkheden zijn van de importfunctie. Wat ik ook fijn vind aan Testersuite is dat ze de wensen van klanten realiseren. Als ik kijk waar het product drie jaar geleden stond en waar het nu staat dan is dat een wereld van verschil. Mijn complimenten! Als het aan mij ligt dan is Testersuite een product dat blijft bij HANOS.

Hoe zie jij de toekomst voor je als testcoördinator?

Ik wil bij HANOS de testsets verder verbeteren. Ik streef naar betere kwaliteit, betere tests en beter testen door de testers zelf. Ik wil ook kijken of we wat meer tests kunnen doen buiten de happy flows. Daarnaast wil ik onderzoeken wat de waarde van geautomatiseerd testen is voor HANOS en wil ik in 2018 een Agile opleiding volgen. Er staan dus voor mij genoeg uitdagingen op de agenda!

Welke ontwikkelingen zie jij in het testvak die het vermelden waard zijn?

Het geautomatiseerd testen is de toekomst. De testvoorbereiding zoals het nu bestaat zal blijven, alleen worden sommige handelingen geautomatiseerd. Dit kost minder tijd. Controles van de testresultaten blijft ook een handmatige klus. Ik zie de ontwikkeling van het Agile werken, ook in SAP omgevingen. Het gaat om korte behapbare stukken live brengen, dat is zeker de toekomst.

Heb je tips voor andere testmanagers?

Mijn eerste tip is het belang van vooruit plannen. Realiseer je dat het belangrijk is om je mensen te reserveren op de momenten dat ze werkelijk moeten gaan testen. Verder heb ik nog een tip met betrekking tot Testersuite. Maak goed gebruik van je Masterlist en houd je testset actueel. Het is van belang dat de structuur van je producten en requirements goed staat. Dan kun je daar je testset aan ophangen en zo eenvoudig tests selecteren voor testtrajecten.

Heb jij ook interessante ervaringen in het testvak die je wilt delen? Let’s talk!

Wil jij ook beter en slimmer testen?

Ontdek onze gebruiksvriendelijke cloud producten
Testersuite maakt gebruik van cookies. Geef aan welke cookies je accepteert. Bekijk onze Privacyverklaring voor meer informatie.