Blog
Plan een afspraak

Handmatig testen bij testautomatisering?

July 9, 2024

Als test-automatiseerder bestaat je rol uit meer dan alleen het schrijven en laten draaien van geautomatiseerde scripts. Handmatig testen is en blijft een belangrijk onderdeel van je werk als test-automatiseerder.

Leer de applicatie begrijpen

Een script schrijven voor een testautomation-tool begint altijd met handmatig testen. Door zelf handmatig te testen ga je meer begrijpen van functionaliteiten, gebruikers interactie en use cases. Dit helpt bij het schrijven van een geautomatiseerd script.

Een voorbeeld van handmatig testen als middel om meer te leren over een applicaties is exploratory testing. Door middel van deze methodiek leer je de applicatie op een niet-gescripte-wijze kennen. Hierdoor vergroot je de kans dat je bugs vindt die een geautomatiseerd script mogelijk mist.

Nieuwe functionaliteiten en changes

Of je nu SaaS- of on-premise-applicaties gebruikt, je krijgt regelmatig te maken met releases, changes en nieuwe functionaliteiten. Hierbij is het noodzakelijk om handmatig te testen of alles werkt, zoals beloofd in de release notes.

Bij significante wijzigingen is het aan te bevelen een initiële handmatig regressietest uit te voeren om er zeker van te zijn dat de applicatie stabiel is en blijft.

De menselijke hand

Soms is het nodig om fixes of changes on the fly te testen. Wanneer het gaat om gebruiksvriendelijkheid en gebruikservaring van een applicatie is een menselijke hand nog altijd nodig. Dit gaat een testautomation-tool niet voor je doen.

Testdekking

Testen gaat over het verkleinen van risico’s en de kans op fouten. Daarom wil je een zo hoog mogelijke testdekking. Om dit te realiseren is alleen handmatig of alleen geautomatiseerd testen niet voldoende.

Niet iedere testcase is geschikt voor testautomation vanwege complexiteit of kosten. Door zowel handmatig als geautomatiseerd te testen vul je dit soort gaten in je testdekking op. Daarnaast is handmatig testen veel praktischer bij eenmalige en/of kortlopende projecten.

Validatie en menselijk inzicht

Het handmatig valideren van testresultaten zorgt voor een hogere nauwkeurigheid. Het is nu eenmaal zo dat menselijke aspecten als visueel inzicht, gebruiksgemak en ervaring simpelweg niet door een geautomatiseerd testscript geleverd kunnen worden.  

Conclusie

Testautomation zorgt voor een efficiente manier van testen en vergroot je testdekking. Het helpt bij saaie regressie-test-werkzaamheden op stabiele onderdelen. Handmatig testen zal altijd nodig blijven om de kwaliteit van software te begrijpen en te garanderen.

Een gebalanceerde aanpak tussen geautomatiseerd- en handmatig testen is essentieel voor een degelijke garandering van de kwaliteit van je applicaties.

Wie testautomatisering ziet als een oplossing met als doel om geld en tijd te besparen gaat bedrogen uitkomen.

Wil jij ook beter en slimmer testen?

Ontdek onze gebruiksvriendelijke cloud producten
Testersuite maakt gebruik van cookies. Geef aan welke cookies je accepteert. Bekijk onze Privacyverklaring voor meer informatie.